Ετικέτες

Το παιδάκι σας περπατά στις μύτες των ποδιών?

Δεν ισορροπεί καλά και συχνά πέφτει?

Δεν πατάει το πέλμα του ολόκληρο στο έδαφος?

Γράφει η Λίνα Δημάκη

Επιστημονικά Υπεύθυνη Φυσικοθεραπεύτρια, MSc Παιδιατρική Φυσικοθεραπεία του Κέντρου Φυσικοθεραπείας PhysioDimaki.

Όσο χαριτωμένο και να είναι να βλέπεις ένα παιδί να περπατά και να ισορροπεί στις μύτες των ποδιών του συχνά δεν είναι και τόσο αθώο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις των παιδιών, η βάδιση στις μύτες των ποδιών, αφορά ιδιοπαθή βάδιση ή μπορεί να ακούσετε τον όρο ιδιοπαθείς δακτυλοβάμονες και είναι προς το παρόν αγνώστου αιτιολογίας.

Μην το αμελήσετε θεωρώντας το χαριτωμένο. Επισκεφθείτε ειδικό παιδίατρο – παιδοορθοπεδικό ώστε να εξεταστεί το παιδί.

Το παιδί μπορεί να βαδίζει στις μύτες των ποδιών μέχρι την προεφηβεία ή και την εφηβεία εάν δεν επέμβουν οι γονείς.

Παρατηρούνται βραχύνσεις στους μύες των ποδιών καθώς και μειωμένη κινητικότητα της ποδοκνημικής άρθρωσης. Οι μύες στο μπροστινό τμήμα των ποδιών είναι αδύναμοι.

Προβλήματα που προκαλεί η βάδιση στις μύτες των ποδιών

Συχνά οι γονείς παρατηρούν ότι μετά την έναρξη της βάδισης το παιδί περπατά κυρίαρχα στις μύτες των ποδιών. Το οποίο είναι αναμενόμενο  στην  αρχή, αλλά περνώντας ο καιρός αν το παιδί υιοθετήσει αυτή την συνήθεια στο κύκλο της βάδισης είναι πιθανό να δημιουργηθεί στο πέλμα μυοσκελετική αλλοίωση καθώς ευνοείται η δημιουργία βλαισοπλατυποδίας, βλαισού μεγάλου δακτύλου, στροφή της κνήμης προς τα έξω. Παρατηρούνται βραχύνσεις στους μύες των ποδιών καθώς και μειωμένη κινητικότητα της ποδοκνημικής άρθρωσης. Οι μύες στο μπροστινό τμήμα των ποδιών είναι αδύναμοι.

Τα παιδιά που περπατάνε στις μύτες των ποδιών κουράζονται εύκολα μετά από λίγη ώρα περπάτημα ή στις δραστηριότητές τους.

Συχνά μπορεί να αναφέρουν πόνο σε γόνατα, ποδοκνημική ακόμα και στην πλάτη.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι συνήθως συντηρητική παρακολουθώντας ειδικό πρόγραμμα Φυσικοθεραπείας με στόχο την επανεκπαίδευση του φυσιολογικού προτύπου βάδισης, ώστε η βάδιση να είναι λιγότερο κοπιώδης.

Στο πλαίσιο της Φυσικοθεραπευτικής παρέμβασης πραγματοποιούνται:

  • Ασκήσεις διατάσεων μυών οπίσθιου μέρους των ποδιών
  • Ενδυνάμωση μυών πρόσθιου μέρους των ποδιών
  • Βάδισμα σε δάπεδο με κλίση
  • Περπάτημα σε άνισες επιφάνειες
  • Βάδισμα σε φτέρνες 

Συμβουλεύουμε τους γονείς ώστε να εκτελούν βασικές ασκήσεις στο σπίτι.

Νάρθηκες μόνο σε περιπτώσεις που το κρίνουν αναγκαίο οι αρμόδιοι ιατροί.

Αξιολογούμε το παιδί συνεχώς ως προς την πρόοδο του και τροποποιούμε τις ασκήσεις ανάλογα.

Πού μπορεί να απευθυνθεί κανείς;

Σίγουρα σε έναν Φυσικοθεραπευτή με εξειδίκευση στη Παιδιατρική. Στο Κέντρο Φυσικοθεραπείας για παιδιά και ενήλικες – PhysioDimaki η υπεύθυνη Φυσικοθεραπεύτρια Λίνα Δημάκη & MSc Παιδιατρική Φυσικοθεραπεία είναι στη διάθεσή σας για να συζητήσετε μαζί κάθε σας απορία αλλά και να σας προτείνει το κατάλληλο πρόγραμμα παρέμβασης, ώστε το παιδάκι σας να περπατά σωστά, προλαμβάνοντας τα όποια προβλήματα θα μπορούσαν να προκύψουν από τη βάδιση στις μύτες.

Το Κέντρο Φυσικοθεραπείας PhysioDimaki έχει έδρα τη Πάτρα και συγκεκριμένα στην οδό Μουρούζη 11. Για οποιαδήποτε απορία σας, για ραντεβού και πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στο 2614016351.