Ανοιχτές ερωτήσεις για παιδιά | Μάθετε τι τα απασχολεί

Ανοιχτές ερωτήσεις στα παιδιά | Μάθε τι τα απασχολεί

Οι ανοιχτές ερωτήσεις ενθαρρύνουν τα παιδιά να μιλήσουν για την ημέρα τους και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους.
Είναι δύσκολο για τα παιδιά να μιλήσουν για τα συναισθήματά τους. Πολλές φορές όταν τίθεται μια ερώτηση, δίνουν ένα απλό «ναι» ή «όχι».
Αυτό μπορεί να είναι απογοητευτικό για τους γονείς που θα ήθελαν να μάθουν περισσότερα για το τι σκέφτονται τα παιδιά τους.

Bullet Journal gia paidia

Bullet Journal για παιδιά

Στο σημερινό μας άρθρο,, θα σας εξηγήσω τι είναι ένα Bullet Journal και πώς μπορεί να ωφελήσει τα παιδιά σας. Αλλά θα σας εξηγήσω επίσης γιατί ένα περιοδικό bullet ίσως και να μην είναι ιδανικό για τα παιδιά σας

How local listings improve your seo

Γνωρίζεις πως οι τοπικές καταχωρίσεις βελτιώνουν το SEO σου;

Οι κατάλογοι τοπικών καταχωρίσεων όπως το Mapedu.gr είναι κρίσιμα εργαλεία για την προβολή του ονόματος της επιχείρησης σας στους τοπικούς καταναλωτές. Ας μιλήσουμε για τα οφέλη των τοπικών καταχωρίσεων και πώς μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε το SEO της επιχείρησης σας.

Mom disciplines her child

Παιδί και σκανταλιές | Φράσεις που μπορείς να πεις

Παιδί: Δεν το έκανα εγώ! Η πρώτη αντίδραση σε μια ζημιά, μια σκανταλιά είναι να ακουστεί η χαρακτηριστική φράση ”δεν ήμουν ΕΓΩ!” Και ας σας την λέει με γεμάτο το στόμα με το γλυκό που μόλις έριξε από το ψυγείο.

Το παιδί αμέσως προσπαθεί να αποποιηθεί τις ευθύνες του και ρίχνει το φταίξιμο κάπου αλλού. Συνήθως ”την πληρώνει” το αδερφάκι του, το κατοικίδιο του ή ακόμα και ο αγαπημένος φανταστικός του φίλος!

Είναι το ένστικτο, ο φόβος της τιμωρίας; Είναι η μνήμη που επανέρχεται από την πρώτη φορά που έγινε μια ζημιά και ο τρόπος που αντιδράσαμε εμείς οι γονείς; Ποιος ξέρει, το σίγουρο όμως είναι πως μπορούμε ως γονείς να το αλλάξουμε αυτό.

Πως κάνουμε το παιδί να μας μιλήσει

Καταρχάς πρέπει πρώτα εμείς οι ίδιοι να δούμε τον τρόπο που αντιδρούμε στις σκανταλιές. Αν στις αντιδράσεις μας κυριαρχούν τα νεύρα και οι φωνές τότε ήρθε η ώρα για μικρές αλλαγές. Αλλάζουμε τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε το παιδί. Αλλάζουμε το ύφος αλλά και τις λέξεις που χρησιμοποιούμε για να του μιλήσουμε, να το συμβουλέψουμε.

Κάνοντας ένα παιδί να νιώσει ενοχές για τη συμπεριφορά ή τις πράξεις του δεν θα το βοηθήσει να αντιληφθεί την κατάσταση και τις συνέπειες που ενδεχομένως να ακολουθήσουν.

Ίσως προσπαθήσει να πει ψέματα για να καλυφθεί ή και να αντιδράσει έντονα. Οπότε θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και μια έκρηξη θυμού. Αντιμετωπίζοντας τον θυμό έχουμε χάσει την ευκαιρία να ασχοληθούμε με την πραγματική αιτία. Το παιδί αντιλαμβάνεται ότι με αυτό τον τρόπο ”την γλίτωσε” οπότε και θα επαναλαμβάνει την ίδια τακτική κάθε φορά που θα βρίσκεται σε παρόμοια θέση.

Μπορούμε να μιλήσουμε στα παιδιά με τέτοιο τρόπο, χωρίς να φανεί ότι τα κατηγορούμε για κάτι. Υπάρχουν τρόποι για να προσεγγίσουμε το παιδί, να το μάθουμε να συμπεριφέρεται σωστά, ώστε μελλοντικά να αποφύγει την επίπληξη ή την τιμωρία.

Φράσεις που βοηθούν το παιδί

Υπάρχουν φράσεις που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και να είμαστε πιο διαλλακτικοί. Με αυτό τον τρόπο αποτρέπουμε το παιδί να μπει σε θέση άμυνας. Το βοηθάμε να μας εμπιστευτεί και να μας μιλήσει.

Παιδί και σκανταλιές - Φράσεις που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε
Παιδί και σκανταλιές – Φράσεις που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε

Μεγαλώνοντας τα παιδιά θα έχουν μάθει να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους όταν κάνουν κάποιο λάθος, αλλά και πως να υπερασπίζονται τον εαυτό τους. Θα έχουν μάθει πως οι πράξεις έχουν και συνέπειες.

Βρείτε μας και στο instagram/mapedu.gr !

ΠερισσότεραΠαιδί και σκανταλιές | Φράσεις που μπορείς να πεις

Οδηγίες για το σπίτι με παιδί

Οδηγός επιβίωσης στο σπίτι με το παιδί μου

Τα παιδιά, παρόλο που δεν το εκφράζουν με λόγια, έχουν ανάγκη τη ρουτίνα και τη σταθερότητα στο πρόγραμμά τους. Μπορεί κάποιες φορές να εναντιώνονται και να διαμαρτύρονται, αλλά έχουν ανάγκη τη ρουτίνα, τους προσφέρει εσωτερική ισορροπία και ασφάλεια.