Ετικέτες

OTAGO ένα πρόγραμμα ασκήσεων για τους ηλικιωμένους. Μάθετε πως η ηλικία δεν είναι εμπόδιο. Στο παρακάτω άρθρο θα αναλύσουμε τη μέθοδο OTAGO και θα δούμε πως μπορούμε να βοηθήσουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Γράφει η Λίνα Δημάκη

Επιστημονικά Υπεύθυνη Φυσικοθεραπεύτρια, MSc Παιδιατρική Φυσικοθεραπεία και Πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια OTAGO του Κέντρου Φυσικοθεραπείας PhysioDimaki.

<<Μύθοι και Αλήθειες για το πρόγραμμα ασκήσεων OTAGO>>

Συχνά όταν αναφερόμαστε σε πρόγραμμα ασκήσεων στην Τρίτη ηλικία, ενδέχεται να ακούσουμε φράσεις όπως «είναι αργά να ξεκινήσω πρόγραμμα ασκήσεων» και «είναι επικίνδυνο – θα πέσω». Στην πραγματικότητα όμως  η έλλειψη κίνησης είναι πολύ πιο επικίνδυνη και μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης καθώς και ενδεχόμενη πτώση.

Η καθιστική ζωή  που συχνά συνηθίζουν οι ηλικιωμένοι, οδηγεί σε διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρδιαγγειακά προβλήματα, σε συνδυασμό με την υπνηλία λόγω αδράνειας και έλλειψης κινήτρων. Οδηγεί επίσης, σε ψυχολογικές διαταραχές, κατάθλιψη, απομόνωση και γνωστικές διαταραχές.

Το πρόγραμμα ασκήσεων OTAGO είναι ένα ολοκληρωμένο εργαλείο επιστημονικά τεκμηριωμένο.

Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι είναι εξαιρετικά επιρρεπείς στις πτώσεις. Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που επηρεάζει το 1/3 του πληθυσμού, από 60 ετών και άνω, με επιπτώσεις όπως τραυματισμός, κάταγμα, δημιουργία πόνου, μείωση αυτοπεποίθησης και ανεξαρτησίας, κοινωνική απομόνωση, ανησυχία επικείμενης πτώσης (φόβος πτώσης), αρνητική οικονομική και συναισθηματική επίδραση στο σύνολο της οικογένειας.

Το πρόγραμμα OTAGO είναι:

 • Αποτελεσματικό για τη βελτίωση της λειτουργικής ισορροπίας και της μυϊκής δύναμης. Βελτιώνει τη σωματική και την ψυχική υγεία
 • Σχεδιασμένο για να μειώσει τις πτώσεις αυξάνοντας τη δύναμη και την ισορροπία
 • Αποτελεσματικό στην μείωση των πτώσεων των ηλικιωμένων στην κοινότητα
 • Αποτελεσματικό, όταν παραδίδεται από φυσιοθεραπευτή ( πιστοποιημένο στο πρόγραμμα ασκήσεων OTAGO).
 • Πιο αποτελεσματικό για άτομα ηλικίας 80 + ετών με ιστορικό πτώσεων καθώς και για τα άτομα ηλικίας 65 + ετών
 • Αποτελεσματικό σε ηλικιωμένα άτομα με προβλήματα όρασης μόνο αν έχουν καλή συμμόρφωση

Ασκήσεις που περιλαμβάνει το πρόγραμμα OTAGO

Ο Πιστοποιημένος Φυσικοθεραπευτής σχεδιάζει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα ανάλογα με τις συνυπάρχουσες παθήσεις  του ηλικιωμένου και ύστερα από αξιολόγηση των δυνατοτήτων του και αναγκών του στην καθημερινή του ζωή.

Τι ασκήσεις κάνουμε:

 1. Ασκήσεις προθέρμανσης των μυϊκών ομάδων
 2. Εξειδικευμένες ασκήσεις προοδευτικής ενδυνάμωσης των κάτω άκρων
 3. Ασκήσεις επανεκπαίδευσης ισορροπίας με σταδιακή αύξηση της δυσκολίας
 4. Διατάσεις και έναρξη βαδίσματος με συγκεκριμένες κατευθυντήριες οδηγίες.
 5. Καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος προάγεται η σωστή καθιστή θέση και η όρθια στάση, καθώς ενθαρρύνεται και ο έλεγχος της αναπνοής.

Σε ποιους απευθύνεται? 

Το Πρόγραμμα ασκήσεων OTAGO απευθύνεται σε άτομα 60 ετών και άνω. Άνδρες και γυναίκες οι οποίοι χρειάζονται την άσκηση ως μορφή πρόληψης για την αποφυγή των πτώσεων, αλλά και για την ενίσχυση των οστών και των μυών. Άνδρες και γυναίκες οι οποίοι δεν είναι δραστήριοι στην καθημερινότητα, έχουν ιστορικό πτώσεων, έχουν προβλήματα βάδισης, άνοια, αρθρίτιδα, Νόσο του Πάρκινσον, αίσθημα του φόβου της πτώσης, μειωμένη δύναμη και ισορροπία.

Προέχει η ασφάλεια των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια του προγράμματος ασκήσεων συμβουλεύουμε να φοράνε άνετα ρούχα και σταθερά παπούτσια.

Στόχος του Προγράμματος ασκήσεων OTAGO

 • Ενθάρρυνση για δραστηριότητα
 • Αύξηση της αυτοπεποίθησης για τις καθημερινές ασχολίες
 • Προώθηση της υγιούς γήρανσης
 • Βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασκούμενου.

Ποια είναι η συχνότητα?

Το πρόγραμμα OTAGO πραγματοποιείται 3 φορές την εβδομάδα από εξειδικευμένο και πιστοποιημένο φυσικοθεραπευτή είτε ατομικά είτε σε μικρές ομάδες ατόμων για καλύτερα αποτελέσματα.

Η διάρκεια του προγράμματος είναι 30 λεπτά και 2 φορές την εβδομάδα περίπατος.

Πού μπορεί να απευθυνθεί κανείς;

Το παραπάνω πρόγραμμα, από το οποίο προκύπτει μεγάλο όφελος για τον ασκούμενο με την πάροδο του χρόνου και τη συστηματική του παρακολούθηση  προσφέρεται στο Κέντρο Φυσικοθεραπείας για παιδιά και ενήλικες – PhysioDimaki

Το Κέντρο Φυσικοθεραπείας PhysioDimaki βρίσκεται στη Πάτρα και συγκεκριμένα στην οδό Μουρούζη 11. Είμαστε εδώ να συζητήσουμε κάθε σας απορία, για ραντεβού και πληροφορίες καλέστε στο 2614016351.

Επιστημονικά Υπεύθυνη : Δημάκη Λίνα Φυσικοθεραπεύτρια, MSc Παιδιατρική Φυσικοθεραπεία, Πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια OTAGO.

Ερευνητικές αποδείξεις – Evidence Based

Το πρόγραμμα Otago Exercise Programe αναπτύχθηκε και εφαρμόστηκε σε τέσσερις ελεγχόμενες μελέτες από την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Otago της Ιατρικής Σχολής στην Νέα Ζηλανδία καθοδηγούμενες από τον Καθηγητή John Campbell. Το πρόγραμμα έχει αξιολογηθεί τόσο σε ερευνητικό όσο και υπό συνθήκες παροχής παροχών υγείας σε 1016 συμμετέχοντες ηλικίας από 65 έως 97 ετών που ζούσαν στο σπίτι τους.

Συνοψίζοντας

 • Το πρόγραμμα ασκήσεων OTAGO, βελτιώνει την φυσική κατάσταση, τη λειτουργικότητα του σώματος, την ποιότητα ζωής, τον ύπνο, το αίσθημα του «Ευ ζην». Ακόμα η φυσική δραστηριότητα μειώνει τα ποσοστά των θανάτων.
 • Δεν είναι ποτέ πολύ αργά για να αποκτήσετε καλή φυσική κατάσταση και να απολαύσετε μια πιο ενεργή και ανεξάρτητη ζωή. 
 •  Η φράση «το χρησιμοποιείς ή το χάνεις» είναι αλήθεια. Η ακινητοποίηση ως αποτέλεσμα της  αδράνειας μπορεί να μειώσει τη δύναμη και την πυκνότητα των οστών μέσα σε λίγες εβδομάδες.
 • Η ηλικία δεν είναι εμπόδιο.
 • Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία.
 • Αξιοποιούμε τις δυνατότητές μας.

Mapedu.gr - Πάτρα