Ετικέτες

Ο εφευρέτης Louis Braille όταν ήταν παιδί τυφλώθηκε και στα δυο μάτια εξαιτίας ενός ατυχήματος. Κατάφερε όμως να επιβληθεί στην αναπηρία του ενώ ήταν ακόμα παιδί και δημιούργησε ένα μοναδικό σύστημα ανάγνωσης για τυφλούς. Διέπρεψε στον τομέα της εκπαίδευσης, και έλαβε υποτροφία από το Γαλλικό Βασιλικό Ινστιτούτο για Τυφλούς Νέους.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, εμπνεύστηκε από τη στρατιωτική κρυπτογράφηση του Charles Barbier του γαλλικού στρατού. Ανέπτυξε ένα σύστημα κώδικα αφής που θα μπορούσε να επιτρέψει στους τυφλούς να διαβάζουν και να γράφουν γρήγορα και αποτελεσματικά. Ο Braille παρουσίασε τα αποτελέσματα της σκληρής δουλειάς του για πρώτη φορά το 1824, όταν ήταν μόλις δεκαπέντε χρόνων.

Το 1829 εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο σχετικά με το σύστημα που είχε δημιουργήσει, με την ονομασία «Μέθοδος γραφής λέξεων, μουσικής και τραγουδιών με τελείες, για χρήση από τυφλούς και προσαρμοσμένη σε αυτούς.

What is the Braille System? | Don’t Memorise

Ο κώδικας

Η γραφή Braille χρησιμοποιεί συνδυασμούς ανάγλυφων κουκίδων (στιγμών) για την αναπαράσταση των χαρακτήρων του αλφάβητου. Ουσιαστικά είναι μια σειρά από 6 τελείες ανά ζεύγη σε 3 σειρές. Οι κουκκίδες αυτές ανάλογα τους συνδυασμούς, αντιπροσωπεύουν τα γράμματα του αλφαβήτου, τους αριθμούς ακόμα και τις νότες!

Η απλότητα της ιδέας του, επέτρεψε να παράγονται τα βιβλία του σε μεγάλη κλίμακα ώστε χιλιάδες τυφλοί άνθρωποι να μπορούν να διαβάσουν τρέχοντας τα δάχτυλά τους πάνω από τις τελείες. Η γραφή Braille διαβάζεται από αριστερά προς τα δεξιά και από πάνω προς τα κάτω.

Η γραφή Braille είναι το κλειδί για την παιδεία των τυφλών μαθητών και διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο στις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων με προβλήματα όρασης, αφού τους επιτρέπει να έχουν πρόσβαση σε βιβλιογραφία, να μελετήσουν και να διαβάσουν για την ευχαρίστησή τους, όπως ακριβώς και οι βλέποντες.

Ο κώδικας Braille στα Ελληνικά

Το 1948 έγινε η επίσημη καθιέρωση του Ελληνικού κώδικα Braille για την εκπαίδευση των Ελλήνων τυφλών. Ο ελληνικός κώδικας προσαρμόστηκε απο τον αντίστοιχο γαλλικό. Ο Φάρος Τυφλών Ελλάδος από το 1946 λειτουργεί το Ειδικό Εκτυπωτικό τμήμα Braille το οποίο με την τεχνογνωσία και τον εξοπλισμό του παράγει στη γραφή Braille βιβλία Ελληνικής και Ξένης Λογοτεχνίας, Παιδικά, Ξένων Γλωσσών, Μουσικής, Βυζαντινής μουσικής, Πανεπιστημιακά συγγράμματα, Νομικοί Κώδικες και άλλα.

Αν αναζητάτε δομές για την εκμάθηση της Νοηματικής και της Braille δείτε εδώ

Είσαι επαγγελματίας και σε ενδιαφέρει το mapedu;

Επικοινώνησε μαζί μας