Ετικέτες

Εσείς γνωρίζετε το Bullet Journal; Το έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ; Ας μάθουμε τι είναι αρχικά ένα Bullet Journal, πως δημιουργείται, που το χρησιμοποιούμε και αν μας ωφελεί στην καθημερινότητά μας τελικά.

Καθώς η χρονιά φτάνει στο τέλος της όλοι προετοιμαζόμαστε για τη νέα χρονιά που έρχεται. Κάποιοι κάνουν μια ανασκόπηση αυτής της ιδιαίτερης χρονιάς άλλοι απλά προσδοκούν το νέο και ελπίζουν σε κάτι καλύτερο! Σίγουρα όμως αρκετοί από εμάς έχουν την ανάγκη να καταγράψουν αυτό που έφυγε και να ονειρευτούν αυτό που έρχεται!

Κάποιοι το ονομάζουν ημερολόγιο, άλλοι planner, άλλοι απλά λίγες σκέψεις στο χαρτί. Το σίγουρο πάντως είναι πως η ανάγκη να γράψουμε όσα νιώθουμε, όσα σκεφτόμαστε, όσα ονειρευόμαστε είναι ακατανίκητη! Ίσως είναι η μυρωδιά του χαρτιού, η μυστικότητα πως όσα γράφουμε μένουν εκεί χωρίς κανένας να μπορεί να τα δει, που το κάνουν τόσο ιδιαίτερο.

Πλέον υπάρχει κάτι που τα συνδυάζει όλα μαζί! Είναι ημερολόγιο, ατζέντα αλλά και το προσωπικό μας βιβλίο. Σε ένα σημειωματάριο μπορείτε να έχετε όλα τα παραπάνω, το έχετε πάντα μαζί σας για να καταγράφετε όλα όσα σκέφτεστε, θέλετε ή επιθυμείτε. Με μια λέξη είναι το Bullet Journal! Είναι μια αποτελεσματική μέθοδος σχεδιασμού με έμφαση στην απλότητα και τη σαφήνεια.

Οργάνωσε την ημέρα σου με το Bullet Journal

Το Bullet Journal στην πραγματικότητα είναι ένα ημερολόγιο εργασιών και σκέψεων. Είναι μια μέθοδος προσωπικής οργάνωσης που αναπτύχθηκε από τον σχεδιαστή Ryder Carroll. Το σύστημα είναι για να οργανώνει το πρόγραμμα σου. Είναι οι υπενθυμίσεις σου, οι λίστες υποχρεώσεων, η ανταλλαγή ιδεών και άλλες οργανωτικές εργασίες σε ένα μόνο σημειωματάριο. 

Το όνομα του “Bullet Journal” προέρχεται από τη χρήση συντετμημένων κουκκίδων για την καταγραφή πληροφοριών. Εν μέρει πήρε το όνομα του και από τα σημειωματάρια/τετράδια που χρησιμοποιούνται για το bullet journal. Τα σημειωματάρια αυτά είναι με πλέγματα κουκκίδων και όχι με γραμμές όπως τα έχουμε συνηθίσει.

Bullet Journal | Η αρχή

Όλα ξεκίνησαν από τον Ryder Carroll, ο οποίος άρχισε να ψάχνει μια απλή μέθοδο προσωπικής οργάνωσης στο κολέγιο στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Έχοντας διαγνωσθεί με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής ως παιδί, αναζητούσε ένα σύστημα που θα τον βοηθούσε «να ξεπεράσει τις μαθησιακές του δυσκολίες». Όταν αποφοίτησε από το κολέγιο, είχε πια επινοήσει τη μέθοδο Bullet Journal! Ένας φίλος τον ενθάρρυνε να μοιραστεί τη μέθοδο του και άρχισε να το μοιράζεται στο διαδίκτυο το 2013. Προσέλκυσε αμέσως την προσοχή ιδιαίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κερδίζοντας 80.000 $ σε χρηματοδότηση του Kickstarter για να δημιουργήσει μια κεντρική διαδικτυακή κοινότητα χρηστών. Ήταν το θέμα περισσότερων από 3 εκατομμυρίων αναρτήσεων στο Instagram μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018. Την ίδια χρονιά δημοσίευσε και βιβλίο για το Bullet Journal σύστημα, το The Bullet Journal Method.

Η μέθοδος

Τα Bullet Journal είναι συνήθως χειρόγραφα και διατηρούνται σε ένα μόνο σημειωματάριο. Τα βασικά εργαλεία τους είναι:

  • ένα ευρετήριο
  • ταχεία καταγραφή
  • αρχεία καταγραφής
  • συλλογές
  • migration ( περιοδική ενημέρωση)

Το ευρετήριο λειτουργεί όπως ακριβώς και το ευρετήριο ενός βιβλίου ή ένας πίνακας περιεχομένων, δείχνοντας πού βρίσκονται οι πληροφορίες για διαφορετικά θέματα.

Η ταχεία καταγραφή χρησιμοποιεί ένα σύστημα συμβόλων (π.χ. παύλες, αστερίσκους, κύκλους κ.λπ.) για απλοποίηση, συντομογραφία και οργάνωση πληροφοριών. Αυτά τα σύμβολα εξηγούνται σε ένα κλειδί, που συνήθως βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του περιοδικού. Οι πληροφορίες μπορούν να οργανωθούν σε εργασίες, εκδηλώσεις και σημειώσεις, αλλά οι δυνατότητες είναι ατελείωτες.

Τα αρχεία καταγραφής είναι λίστες υποχρεώσεων, οργανωμένα σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα, συμπεριλαμβανομένων ημερήσιων, εβδομαδιαίων, μηνιαίων και μελλοντικών αρχείων καταγραφής. Τα αρχεία καταγραφής ονομάζονται συχνά spreads, δεδομένου ότι συνήθως εξαπλώνονται σε δύο παρακείμενες σελίδες.

Οι συλλογές αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος ενός Bullet Journal και οργανώνουν πληροφορίες ανά περιεχόμενο – μπορεί να είναι αρχεία καταγραφής, λίστες, κ.λπ.

Άλλες δημοφιλείς συλλογές περιλαμβάνουν παρακολούθηση συνηθειών ( (habit trackers) και διάθεσης ( mood trackers), παρακολούθηση της φυσικής κατάστασης ή της διατροφής μας. Λίστα βιβλίων για ανάγνωση ή που διάβασε, σχόλια, εστιατόρια που θέλεις να δοκιμάσεις και πολλά πολλά ακόμα. Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός το ίδιο και το Bullet Journal του, για αυτό και το καθιστά κάτι το μοναδικό.

Περιγράφεται ως ο «ακρογωνιαίος λίθος» του Bullet Journal, το migration είναι η πρακτική της περιοδικής ενημέρωσης λιστών σε νέες λίστες, όπως η μεταφορά μη ολοκληρωμένων εργασιών από το ημερολόγιο ενός μήνα στον επόμενο. Αυτό βοηθά τους χρήστες να παραμείνουν οργανωμένοι και παραγωγικοί, επιτρέποντάς τους να δώσουν προτεραιότητα σε πράγματα που πρέπει να κάνουν και σε αυτά που μπορούν να αναβάλλουν.

Στυλ είναι το προσωπικό στυλ

Από την εισαγωγή της αρχικής μεθόδου Bullet Journal, η διαδικτυακή κοινότητα έχει μεταμορφώσει το περιοδικό bullet σε όλα τα διαφορετικά στυλ: μινιμαλιστικό, καλλιτεχνικό, doodle, υπερ-οργανωμένο και λεύκωμα. Αυτό που διαφοροποιεί τα στυλ είναι η προσωπική οπτική του καθενός. Ξεκινά από το πόσο περίτεχνες είναι οι σελίδες, είτε πρόκειται για περιεχόμενο ή εμφάνιση, είτε για τον τρόπο προσέγγισης του χρήστη από το σύστημα. Για παράδειγμα, το ημερολόγιο κουκκίδων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη λειτουργικότητα, την οργάνωση ή ως διέξοδος για τη δημιουργικότητα.

Ψηφιακή μορφή

Το ψηφιακό Bullet Journal έχει επίσης γίνει δημοφιλές, ειδικά στην διαδικτυακή κοινότητα. Παρόλο που το σφαιρικό Bullet Journal γίνεται παραδοσιακά με στυλό και χαρτί, πολλοί χρήστες έχουν δημιουργήσει ψηφιακά σφαιρικά Bullet Journals χρησιμοποιώντας μια ποικιλία εφαρμογών σημειώσεων ή εφαρμογών που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για το ψηφιακό σφαιρικό Bullet Journal. Αν και η μέθοδος είναι η ίδια, υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους οι χρήστες προτιμούν το ψηφιακό αντί του χαρτιού, όπως:

  • μεγαλύτερη ευκολία προσαρμογής – δεν χρειάζεται να αγοράσετε διάφορα είδη γραφής.
  • δυνατότητα δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας και συγχρονισμού – επιτρέποντας στους χρήστες να το φέρουν οπουδήποτε διαθέτουν ηλεκτρονική συσκευή.
  • ενσωματωμένη λειτουργία αναζήτησης – ευκολότερη εύρεση πληροφοριών.
  • δυνατότητα εγγραφής ήχου – πολλές εφαρμογές λήψης σημειώσεων διαθέτουν αυτήν τη δυνατότητα, η οποία μπορεί να προσθέσει μια άλλη διάσταση στη λήψη σημειώσεων.
  • μείωση της χρήσης χαρτιού – εξοικονόμηση χρημάτων και μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Πως χρησιμοποιείται

Ένα ημερολόγιο bullet, ή bullet journal, είναι ένας δημιουργικός τρόπος προγραμματισμού της ημέρας, της εβδομάδας, του μήνα ή του έτους σας. Χρησιμοποιείται επίσης για να παρακολουθεί τι έχετε κάνει ή τι δεν έχετε. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα bullet journals για να εκφραστούν με εντελώς διαφορετικούς τρόπους. Όχι μόνο μπορεί να λειτουργήσει ως προγραμματιστής ημέρας, αλλά μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως γραπτός και σχεδιασμένος διαλογισμός. 

Πολλοί άνθρωποι εμπνέονται από χρήστες του Instagram που δημοσιεύουν τις δικές τους δημιουργίες, με την ελπίδα να εμπνεύσουν άλλους. Μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως καλλιτεχνική διέξοδος για όσους επιθυμούν να σχεδιάσουν και να κάνουν doodles.

Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι τα χρησιμοποιούν για να παρακολουθούν τις συνήθειες τους, τη διάθεση τους, τα χόμπι τους. 

Τέλος, είναι ο τέλειος καταγραφέας των αναμνήσεων μας. Αν κάποιος το χρησιμοποιεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί εύκολα να ανατρέξει σε αναμνήσεις και να λατρέψει γεγονότα που συνέβησαν στο παρελθόν.

Δημιουργείστε κάτι μοναδικό, δημιουργήστε το δικό σας Bullet Journal!