Ετικέτες

«Συναντήσεις Επιστήμης» και αυτόν τον Νοέμβριο από το Ίδρυμα Ευγενίδου με ένα επίκαιρο όσο και «ζωντανό» θέμα. Τίτλος της 5ης αυτής συνάντησης είναι «Η Φυσική σήμερα και η Δεύτερη Κβαντική Επανάσταση» και θα πραγματοποιηθεί online την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου και ώρα 18:00.

Ομιλητές

Ο Σπύρος Aναστασιάδης, Καθηγητής Επιστήμης και Τεχνολογίας Πολυμερών του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΗΔΛ-ΙΤΕ), θα συνομιλήσει με τον Δημήτριο Χαραλαμπίδη, Ομότιμο Καθηγητή του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, και με τον Εμμανουήλ Φλωράτο, Ομότιμο Καθηγητή του Τμήματος Φυσικής στο ΕΚΠΑ.

Την διαδικτυακή συζήτηση θα συντονίσει ο Γεώργιος Δάσιος, Ομότιμος Καθηγητής των Εφαρμοσμένων Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Πατρών και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Η συνάντηση θα ξεκινήσει με τον καθ. Σπύρο Αναστασιάδη και την ομιλία του για τα «Έξυπνα Προηγμένα Υλικά», θα ακολουθήσει ο καθ. Δημήτριος Χαραλαμπίδης που θα επικεντρωθεί στο «Φως και ύλη: Εφαρμογές της αλληλεπίδρασης ακτινοβολίας Laser με την ύλη», ενώ στο τέλος ο καθ. Εμμανουήλ Φλωράτος θα μιλήσει με θέμα «Κβαντική Πληροφορία – Χάος – Κβαντική Βαρύτητα: Στην έσχατη κλίμακα της φύσης 10^-33 CM».

Πως μπορείτε να παρακολουθήσετε

Η διαδικτυακή συνάντηση είναι ελεύθερα προσβάσιμη σε όλες και όλους. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένας υπολογιστής ή ένα τάμπλετ ή ένα κινητό και πρόσβαση στο διαδίκτυο. Αν όλα αυτά σας φαίνονται εξαιρετικά ενδιαφέροντα, μπορείτε:

  • Να κάνετε την εγγραφή σας στην διαδικτυακή συζήτηση των «Συναντήσεων Επιστήμης» του Ιδρύματος Ευγενίδου ΕΔΩ, ή
  • Να την παρακολουθήσετε στο κανάλι του Ιδρύματος Ευγενίδου στο YouTube.

Οι Συναντήσεις Επιστήμης που διοργανώνει το Ίδρυμα Ευγενίδου διαδικτυακά για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, αποσκοπούν στη δημιουργία μίας εστίας ανταλλαγής απόψεων, ανακοινώσεων και ενημέρωσης για την πορεία των επιστημονικών εξελίξεων και ερευνών στις Θετικές Επιστήμες, από κορυφαίους επιστήμονες και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας. Οι συναντήσεις καλύπτουν επιστήμες και τομείς μεταξύ των οποίων τα Μαθηματικά, η Βιολογία, η Φυσική, η Χημεία, η Κοσμολογία, το Περιβάλλον αλλά και η Πληροφορική

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα 22 σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο των Θετικών Επιστημών και της Τεχνολογίας έχουν «συνομιλήσει» διαδικτυακά με περισσότερα από 9.000 άτομα.

Περιλήψεις ομιλιών

Kαθ. Σπύρος Αναστασιάδης

Έξυπνα Προηγμένα Υλικά

Τα υλικά αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της σημερινής τεχνολογικά προηγμένης εποχής μας. Αυτά καθορίζουν την απόδοση ποικίλων διεργασιών (π.χ. παραγωγής ενέργειας), τις ιδιότητες προϊόντων, την απόδοση αισθητήρων, κλπ. Μερικά παραδείγματα της σημαντικής επανάστασης στις εφαρμογές νέων υλικών περιλαμβάνουν την εκρηκτική ανάπτυξη της μικροηλεκτρονικής, την εκτεταμένη χρήση συνθετικών πολυμερών υψηλής ποιότητας, την ανάπτυξη προηγμένων μετάλλων, κραμάτων, κεραμικών και γυαλιών αλλά και την ανάπτυξη βιοσυμβατών και βιομιμητικών υλικών. Επιπλέον, η περιοχή της νανοτεχνολογίας έχει έλθει στο προσκήνιο παγκοσμίως ως μία εκρηκτικά ανερχόμενη διεπιστημονική περιοχή έρευνας και ανάπτυξης, όπου η ανάπτυξη υλικών με διαστάσεις της κλίμακας νανομέτρων μπορεί να οδηγήσει σε νέες πρωτοποριακές ιδιότητες και νέα χαρακτηριστικά διατάξεων που δεν μπορούσαν να προσεγγισθούν με άλλους τρόπους.  

 Kαθ. Δημήτριος Χαραλαμπίδης

Φως και ύλη: Εφαρμογές της αλληλεπίδρασης ακτινοβολίας Laser με την ύλη.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας laser έχει οδηγήσει σε πολυάριθμες εφαρμογές της αλληλεπίδρασής τους με την ύλη. Το ενδιαφέρον και η χρησιμότητά τους ποικίλλει. Εφαρμογές επιστημονικής περιέργειας έχουν οδηγήσει σε βραβεία Nobel. Εφαρμογές αρχικά επιστημονικής περιέργειας είναι πλέον πολλά υποσχόμενες για μελλοντικές τεχνολογίες υπερταχέων υπολογιστών ή απολύτως ασφαλούς μεταφοράς δεδομένων.

Παλμοί φωτός πολύ μικρής διάρκειας επιτρέπουν να παρακολουθήσουμε την κίνηση των ατόμων και ηλεκτρονίων σε άτομα, μόρια και στερεά. Οι τηλεπικοινωνίες, η χειρουργική, η συντήρηση έργων τέχνης, το περιβάλλον, είναι τομείς εφαρμογών των lasers. Δευτερογενείς πηγές επιτάχυνσης ηλεκτρονίων και ιόντων από ακτινοβολία laser προσβλέπουν σε εφαρμογές σε τομείς όπως η ιατρική και η βιομηχανία. Στον τομέα της ενέργειας μεγάλα διεθνή προγράμματα στοχεύουν στην επίτευξη σύντηξης με χρήση laser. Η ομιλία συνοψίζει στοιχεία της τεχνολογίας laser και επιλεγμένα παραδείγματα εφαρμογών τους.   

 Καθ. Εμμανουήλ Φλωράτος

Κβαντική Πληροφορία – Χάος – Κβαντική Βαρύτητα: Στην έσχατη κλίμακα της φύσης 10^-33 cm.

Μετά την κατανόηση των θεμελιωδών δυνάμεων και συστατικών της ύλης και της ενέργειας η οποία επετεύχθη μέσω του καθιερωμένου προτύπου για τις ηλεκτρασθενείς και ισχυρές δυνάμεις μεταξύ των στοιχειωδών σωματιδίων (1967, 1983) και θεμελιώθηκε οριστικά από τα μεγάλα πειράματα στο CERN, STANFORD, FERMILAB (1972-2012), η σύνθεση της πιο ασθενούς δύναμης του σύμπαντος αυτής της βαρύτητας με την κβαντομηχανική παραμένει έως σήμερα ένα μεγάλο μυστήριο.

Η ομιλία παρουσιάζει πολύ περιληπτικά για το ευρύ κοινό τις προσπάθειες των ερευνητών, θεωρητικών και πειραματικών, τα τελευταία 30 χρόνια, για την επίτευξη αυτής της σύνθεσης. Στην πορεία συνταρακτικές ανακαλύψεις από πειραματικούς αλλά και νέες ιδέες από θεωρητικούς έχουν ανατρέψει πλήρως την εικόνα που είχαμε εδώ και τριάντα χρονιά.

Σε αυτές τις προσπάθειες απαιτήθηκε η δημιουργία νέας τεχνολογίας με φανταστική ακρίβεια και θεωρητικές ιδέες για την σύνθεση τριών μεγάλων κλάδων της επιστήμης του εικοστού αιώνα: της δυναμικής των χαοτικών συστημάτων, της κβαντικής πληροφορίας και της κλασσικής βαρύτητας.

Διαβάστε επίσης…