Ετικέτες

Σχολική τσάντα ένα μεγάλο ζήτημα που απασχολεί πολλούς γονείς. Οι διακοπές τελειώνουν σιγά σιγά, η νέα σχολική χρονιά έρχεται και πρέπει να μας βρει έτοιμους και ενημερωμένους. Να γνωρίζουμε τις βασικές αρχές για να οδηγηθούμε στη σωστή επιλογή σχολικής τσάντας.

Να είμαστε σε θέση να αναγνωρίζουμε και να διορθώνουμε την λάθος τοποθέτηση και μεταφορά της σχολικής τσάντας, γιατί όπως λένε «το προλαμβάνειν  καλύτερο του θεραπεύειν».

Διαβάστε εδώ : Τα οφέλη της σωστής καθιστικής στάσης για τα παιδιά

Είναι σημαντικό να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στη σπονδυλική στήλη όταν επιλέγουμε σχολική τσάντα για το παιδί μας. Στην έρευνα αγοράς θα πρέπει να έχουμε υπόψιν μας το βάρος της, πόση ώρα θα τη μεταφέρει το παιδί, την ηλικία του αλλά και τον τρόπο που θα τη μεταφέρει (στην πλάτη, στον ώμο, με ροδάκια).

Τα σακίδια πλάτης, όπως και οι πλαϊνές τσάντες (τύπου ταχυδρόμος) μπορούν να προκαλέσουν πόνο στη πλάτη, στον ώμο και το λαιμό όταν είναι πολύ βαριές, μεταφέρονται για πολλή ώρα και με λάθος τρόπο.

Οι έρευνες λένε :

Πρέπει πάντα να προσέχουμε το βάρος της σχολικής τσάντας και την ανάγκη προσαρμογής του βάρους της σχολικής τσάντας στο σωματικό βάρος των μαθητών κάτι το οποίο επισημάνθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία, ενώ παγκόσμια οι πρώτες αναφορές στο θέμα έγιναν στα τέλη της δεκαετίας του 1990 από τους Negrini, Carabalona και  Sibilla (1999). 

Το 2004 οι Κοροβέσης, Κουρέας και Παπαζήσης, σε μια προσπάθεια να διαπιστώσουν αν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ βάρους της σχολικής τσάντας και πόνος σε ράχη και οσφύ, πραγματοποίησαν έρευνα σε 4225 μαθητές του ν.Αχαΐας. Διαπίστωσαν ότι για βάρος της τσάντας αντίστοιχο με το 9,6% του σωματικού βάρους των μαθητών, τα παιδιά δεν παρουσίαζαν πόνο στα συγκεκριμένα σημεία του σώματος. (Korovessis, et al.,2004)   

Σε έρευνα της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας το 2007 καταγράφηκε ότι οι μαθητές μεταφέρουν καθημερινά τσάντες που το βάρος τους υπερβαίνει το επιτρεπόμενο όριο βάρους, αντίστοιχο με 10% του σωματικού τους βάρους. Σύμφωνα με την έρευνα, οι μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης μεταφέρουν τσάντες που το βάρος τους κυμαίνεται από 4 έως 7 κιλά. 

Οι Hong et al, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2003  αναφέρουν ότι όταν το βάρος της σχολικής τσάντας είναι πάνω από 15% του σωματικού βάρους, φορώντας την σχολική τσάντα στους δύο ώμους, παρατηρείται αύξηση της πρόσθιας κλίσης του κορμού. (Hong & Cheung, 2003) 

Επίσης σε άλλη έρευνα  των Chansirinukor et al, παρατηρείται το εξής, όταν το παιδί στέκεται σε όρθια θέση, το βαρύ φορτίο, επηρεάζει και τροποποιεί την σωστή στάση σώματος ( Chansirinukor, et al., 2001).

Συμπεράσματα των ερευνών :

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η δημιουργία ανισορροπιών και ασυμμετριών στη  σπονδυλική στήλη που μπορούν να συμβάλλουν στην εμφάνιση μυοσκελετικών προβλημάτων.

Για τους παραπάνω λόγους η σχολική τσάντα θα πρέπει να είναι με φαρδύς και επενδεδυμένους με προστατευτικά μαξιλαράκια ιμάντες. Η πλάτη της τσάντας να είναι και αυτή επενδεδυμένη με προστατευτικό μαξιλάρι.

Ιδανικό είναι η τσάντα να έχει έναν επιπλέον ιμάντα για τη μέση, έτσι ώστε να μεταφέρεται λιγότερο βάρος στη πύελο. Το εσωτερικό της τσάντας να έχει χωρίσματα για τη τακτοποίηση των πραγμάτων. Έτσι πετυχαίνουμε και τη σωστή κατανομή του βάρους των βιβλίων.

Κριτήρια για την αγορά και μεταφορά της κατάλληλης σχολικής τσάντας 

  • Η τσάντα  να είναι κατάλληλη για την ηλικία και το μέγεθος του μεταφορέα 
  • Με επενδεδυμένους με προστατευτικά μαξιλαράκια ιμάντες ώμου 
  • Να έχει ζώνη μέσης (ιδανικό)
  • Το συνολικό βάρος να μην υπερβαίνει το 10-15% του σωματικού βάρους του παιδιού 
  • Να προτιμώνται τα σακίδια  με πολλά διαμερίσματα 
  • Να έχει δυο ιμάντες ώμου και να φοριούνται πάντα
  • Οι ιμάντες ώμου να ρυθμίζουν ώστε η τσάντα να ταιριάζει άνετα στην πλάτη.
  • Να τοποθετούνται τα βαρύτερα αντικείμενα  πιο κοντά στην πλάτη του παιδιού 

Ενημέρωση γονέων και μαθητών

Συνοψίζοντας πρέπει να επισημανθεί η σημαντικότητα της  πρώιμης ενημέρωσης των γονέων. Ώστε να μπορούν να διδάξουν στα παιδιά τη σωστή κατανομή του βάρους αλλά και τη σωστή μεταφορά της σχολικής τσάντας.

Με αυτό τον τρόπο προλαμβάνεται η εμφάνιση μυοσκελετικών προβλημάτων. Τα οποία αναπτύσσονται στην παιδική ηλικία και παραμένουν και στην ενήλικη ζωή, εκδηλώνονται ως πόνοι στη μέση και την πλάτη.

Γράφει η Δημάκη Λίνα MSc Παιδιατρική Φυσιοθεραπεύτρια

Διαβάστε εδώ : Η αποδοχή και η απόρριψη μέσα στην οικογένεια