Ετικέτες

”Πόσο συχνά πρέπει να ζυγίζω το παιδί μου; “ Μα.. όσο πιο συχνά μπορώ! Θα απαντήσει κάποιος!

Ισχύει όμως; Φυσικά και ΟΧΙ!
Σας το λέει κάποια που η δουλειά της αφορά στην αξιολόγηση της ανάπτυξης του παιδιού.

Η τελευταία σκέψη που πρέπει να απασχολεί τον κάθε γονιό είναι ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΣ του παιδιού του.

Υπάρχουν κάποιες ειδικές περιπτώσεις (πχ πρόωρα μωρά, παιδιά με κάποιες σπάνιες νόσους, παιδιά που σιτίζονται παρεντερικά…) όπου μεταξύ άλλων, το βάρος είναι μία από τις παραμέτρους που πρέπει να αξιολογείται συχνά, ίσως ακόμα και από τον γονέα.

Για τα υπόλοιπα παιδιά όμως, η υγεία του παιδιού δεν καθορίζεται μόνο από το βάρος, αλλά από ένα σύνολο παραμέτρων. Για αυτό και ο γονέας δεν πρέπει να προσηλώνεται στο βάρος του παιδιού του, αξιολογώντας την υγεία του μόνο με αυτόν τον τρόπο.
Αφήστε το έργο της εκτίμησης της υγείας του παιδιού σας στην Παιδίατρο, η αξιολόγηση της οποίας είναι συνολική και ολοκληρωμένη.

Άρθρο της Παιδιάτρου Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου 

Πώς μπορείτε όμως πρακτικά να ελέγξετε το βάρος του παιδιού σας?

“Μπουκώνοντας” με το ζόρι το πολύ αδύνατο παιδί?
Ή μήπως αναγκάζοντας το “γεματούλι” παιδί να λιμοκτονήσει?

Η απάντηση είναι τίποτα από τα 2! Στα πάντα πρέπει να υπάρχει μέτρο.
Το μόνο που θα πετύχετε με τους υπερβολικούς ελέγχους είναι το παιδί να χάσει τον έλεγχο του βάρους του ή το πιο πιθανό, με το πέρασμα των ετών, να αποκτήσει έναν υπερβολικό έλεγχο του βάρους του, ο οποίος θα μπορούσε να εκφραστεί με διατροφικές διαταραχές που εκδηλώνονται κοντά στην εφηβική περίοδο.

Άρα, τι πρέπει να κάνετε;

Αρχικά, πρέπει να απομακρύνετε την προσοχή του παιδιού από το συνεχή έλεγχο του βάρους του. Είναι πολύ πιο εποικοδομητικό να προάγετε καθημερινά μία σωστή και υγιεινή διατροφή, διασφαλίζοντας την υγιή σχέση του παιδιού σας με την τροφή, αλλά και με.. εσάς τους ίδιους, από τη στιγμή που εσείς του παρέχετε την τροφή, αλλά και το διατροφικό μοντέλο που θα ακολουθήσει.