Σήμερα φτιάχνουμε υπέροχα Χριστουγεννιάτικα στολίδια με αλατοζύμη.
Εύκολα στολίδια που γίνονται μόνο με αλάτι, νερό, και αλεύρι! Φτιάξτε τα μαζί με τα παιδιά σας και θα μπείτε για τα καλά στο κλίμα των Χριστουγέννων! Κοστίζουν ελάχιστα αλλά απαιτούν φαντασία και δημιουργικότητα!
Τα υλικά μας:
- μισή κούπα αλάτι (αυτό στο σακουλάκι)
- μισή κούπα νερό (συν 1-2 κουταλιές πιθανόν ανάλογα στο αλεύρι)
- 1 και 1/2 κούπα αλεύρι
Να θυμάστε ότι πάντα η αναλογία πρέπει να είναι 1:1:3 δηλαδή 1 δόση αλάτι, 1 δόση νερό και 3 δόσεις αλεύρι.
Σημείωση : Αν κατά το ζύμωμα σας φαίνεται σφιχτή η ζύμη τότε μπορείτε να προσθέσετε 1 με 2 κουταλιές νερό, για να γίνει πιο μαλακή η ζύμη.
Διαδικασία: Πανεύκολη !
Σε ένα μπολ (επιλέγουμε μέγεθος ανάλογα τη ποσότητα) ανακατεύουμε το αλάτι με το αλεύρι. Προσθέτουμε το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ομοιόμορφη ζύμη.
Χρωματιστή ζύμη γίνεται; Και βέβαια!
Πως χρωματίζουμε τη ζύμη.
Με τέμπερες
Χωρίζετε τη ζύμη σας σε μικρά κομμάτια και προσθέτετε τα χρώματα της επιλογής σας σε τέμπερα. Χρησιμοποιείστε πλαστικά γάντια για να μην λερωθείτε από τα χρώματα. Αν και οι τέμπερες ξεπλένονται πολύ εύκολα με νερό. Ζυμώνετε το χρώμα με το ζυμάρι μέχρι να αποκτήσει ομοιόμορφο χρώμα η ζύμη σας.
Με χρώματα ζαχαροπλαστικής
Ίδια διαδικασία και εδώ, χωρίζουμε τη ζύμη σε μικρότερα κομμάτια. Προσθέτουμε το χρώμα της επιλογής μας και ζυμώνουμε καλά μέχρι να γίνει ομοιόμορφο. Ανάλογα με το πόσο έντονο θέλουμε το χρώμα προσθέτουμε και άλλο και ζυμώνουμε ξανά.
ΙΔΕΑ Ανακατέψτε και λίγο γκλίτερ μέσα στη ζύμη σας για περισσότερη Χριστουγεννιάτικη λάμψη!
Μπορώ να το χρωματίσω μετά το ψήσιμο;
Αν θέλετε μπορείτε να ψήσετε τα στολίδια σας και να χρωματίσετε μετά με ακρυλικά χρώματα.
Πως φτιάχνουμε τα στολίδια; Εδώ αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη! Ώρα για παιχνίδι!
Ανοίγουμε τη ζύμη στο πάχος που θέλουμε, να θυμάστε ότι η ζύμη δεν θα φουσκώσει με το ψήσιμο. Συνήθως 1 με 2 εκατοστά πάχος είναι μια χαρά. Χρησιμοποιείστε διάφορα χριστουγεννιάτικα κουπατ για να δημιουργήσετε τα στολίδια σας. Τα ίδια που χρησιμοποιείτε και για τα γλυκά σας.
Ψήνουμε κανονικά σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170 βαθμούς (αέρα ή πάνω κάτω) για 15-20 λεπτά. Αν είναι λεπτές οι κατασκευές σας, όπως δηλαδή τα κουλουράκια που φτιάχνουμε, αν είναι πιο χοντρά τότε ψήνουμε για περισσότερη ώρα. Ελέγχουμε τακτικά για να μην μας αρπάξουν. Καλό είναι να τα σκεπάσετε με ένα αλουμινόχαρτο και να τα προσέχετε να μην σας αρπάξουν.
Διατηρείτε η αλατοζύμη;
Βεβαίως και για πάρα πολύ καιρό!
Το μυστικό είναι να μην παίρνει αέρα. Τυλίξτε την καλά με μεμβράνη κουζίνας ή μέσα σε σακουλάκια τροφίμων και μετά στο ψυγείο. Διατηρείτε για εβδομάδες ακόμα και μήνες!
Ώρα για παιχνίδι και διακόσμηση!
Χρωματίζουμε με ακρυλικά χρώματα, βερνίκια νυχιών, γκλίτερ και ότι άλλο μπορούμε να σκεφτούμε για τα στολίδια μας.
Μπορούμε να γυαλίσουμε τα στολίδια με βερνίκι διάφανο ή ακόμα πιο οικονομικά με το σκληρυντικό νυχιών.
Μην ξεχάσετε με ένα καλαμάκι να κάνετε μια τρυπούλα, πριν το ψήσιμο, για να μπορείτε να κρεμάσετε τις δημιουργίες σας.
Οι φωτογραφίες είναι όλες από Pinterest δεν ετοιμάσαμε ακόμα τα δικά μας στολίδια.