Μόλις έρχεται ο Οκτώβριος, έρχεται το Halloween και οι νεροκολοκύθες έχουν την τιμητική τους. Τις βρίσκεις παντού, είναι καταπληκτικές για γλυκά αλλά και για στόλισμα σαν φαναράκια την ημέρα του Halloween. Τι είναι όμως το Halloween και γιατί έχει αρχίσει να γιορτάζετε και στην Ελλάδα;
Για να κατανοήσουμε τη γιορτή αυτή και τη σημασία της θα ξεκινήσουμε από τις ρίζες της μέσα στο χρόνο, την ετυμολογία της λέξης, τις παραδόσεις και τους μύθους που την ακολουθούν.
Τι σημαίνει η λέξη Halloween ( Χάλοουιν );
Η ρίζα της λέξης προέρχεται απο το All-hallow-even. Δηλαδή είναι η παραμονή της γιορτής των Αγίων Πάντων (All Hallows Day – All Saints Day). Το Χάλοουιν συνδέεται με την υπερφυσική δραστηριότητα.
Η ημέρα αυτή θεωρείται ως μια από τις λίγες ημέρες του χρόνου, όπου η επαφή με τα πνεύματα είναι πιο έντονη. Η μαγεία και οτιδήποτε υπερφυσικό βρίσκεται στο απόγειό του.
Πότε γιορτάζεται :
Η 31η Οκτωβρίου έχει οριστεί ως η ημέρα του Χάλοουιν και ιδιαίτερα η νύχτα της! Μια νύχτα τρόμου έστω και “ψεύτικου” και γιορτάζεται κυρίως στις Αγγλοσαξονικές χώρες. Τώρα τελευταία όμως όλο και περισσότερες χώρες πραγματοποιούν εκδηλώσεις αυτή τη μέρα.
Την τιμητική τους αυτή την ημέρα έχουν ο τρόμος, οι φάρσες, τα γλυκίσματα, οι νεροκολοκύθες! Οι οποίες είναι σκαλισμένες με ανθρώπινα χαρακτηριστικά άλλοτε τρομακτικά και άλλοτε αστεία. Τη νύχτα τις φωτίζουν με κεριά για να είναι ακόμα πιο τρομακτικές! Στόχος της ημέρας είναι η μεταμφίεση με τρομακτικά κοστούμια και κυρίως ποιος θα τρομάξει πιο πολύ!
Πως ξεκίνησε :
Πιστεύετε ό,τι αποτελεί την εξέλιξη μιας αρχαίας Κέλτικης γιορτής του Θεού Samhain, του Θεού του Κάτω Κόσμου. Γινόταν στο τέλος της συγκομιδής και στην αρχή του χειμώνα. Πίστευαν ότι η αλλαγή της εποχής ήταν μια γέφυρα που ένωνε τον πάνω κόσμο με τον κόσμο των νεκρών.
Στη σημερινή εποχή η γιορτή δεν έχει να κάνει πια με φαντάσματα και πνεύματα άλλα περισσότερο με τη διασκέδαση, τις μεταμφιέσεις και τα γλυκίσματα. Έτσι από μια μέρα τρόμου έχει γίνει μια μέρα διασκέδασης και χαράς ιδιαίτερα για τα παιδιά που απολαμβάνουν στο μέγιστο να μεταμφιέζονται, να τρομάζουν άλλα κυρίως τα υπέροχα κεράσματα που τους δίνονται όταν περνούν από σπίτι σε σπίτι και φωνάζουν trick or treat (φάρσα ή κέρασμα)!
Το έθιμο της κολοκύθας
Πως και γιατί καθιερώθηκαν τα φαναράκια νεροκολοκύθας σκαλισμένα με ανθρώπινα χαρακτηριστικά;
Το έθιμο ξεκινά από έναν παλιό Ιρλανδικό μύθο του Τζακ. Ο Τζακ ήταν ένας τσιγκούνης και αρκετά κακός άνθρωπος.
Σύμφωνα με το μύθο ο Τζακ είχε καλέσει το διάβολο για να πιουν ένα ποτό μαζί, μη θέλοντας να πληρώσει για το ποτό του έπεισε το διάβολο να μεταμορφωθεί σε νόμισμα για να πληρώσουν το λογαριασμό τους.
Και έτσι και έγινε, όταν όμως ο διάβολος μεταμορφώθηκε σε νόμισμα ο Τζακ ως τσιγκούνης που ήταν αρνήθηκε να πληρώσει και τον έβαλε στη τσέπη του δίπλα από ένα σταυρό. Έτσι ο διάβολος δεν μπορούσε να πάρει την κανονική του μορφή.
Παρακάλεσε πάρα πολύ τον Τζακ για να τον ελευθερώσει και εκείνος το έκανε, αφού τον έβαλε να του υποσχεθεί, ότι δεν θα τον ενοχλούσε για ένα χρόνο και ούτε θα διεκδικούσε την ψυχή του όταν θα πέθαινε.
Αφού πέρασε ο χρόνος, ο διάβολος επέστρεψε και εμφανίστηκε την ώρα που ο Τζακ προσπαθούσε να κόψει ένα φρούτο από ένα δέντρο. Τότε ζήτησε από τον διάβολο να ανέβει να του κόψει το φρούτο που ήθελε. Σκάλισε τότε ένα σταυρό στο κορμό του δέντρου και παγίδευσε το διάβολο για άλλη μια φορά. Παρακάλεσε λοιπόν τον Τζακ να τον ελευθερώσει και του υποσχέθηκε ότι δεν θα τον ενοχλήσει για δέκα ολόκληρα χρόνια.
Τι απέγινε ο Τζακ;
Τα χρόνια πέρασαν, πέθανε ο Τζακ, πήγε στον παράδεισο άλλα ο Θεός δεν τον δέχτηκε καθώς ήταν άνθρωπος μίζερος και κακός. Τον έστειλε στην κόλαση αλλά ούτε εκεί ο διάβολος τον ήθελε και του θύμισε την υπόσχεση που του είχε δώσει πριν χρόνια.
Του ζήτησε να φύγει και τότε ο Τζακ τον ρώτησε <<Πως θα φύγω; Έξω έχει σκοτεινιά>>. Ο διάβολος πήρε ένα αναμμένο κάρβουνο και του το έδωσε για να βλέπει. Ο Τζακ τότε έβγαλε ένα ραπάνι (πάντα κουβαλούσε γιατί ήταν από τα αγαπημένα του φαγητά), το χάραξε και έβαλε μέσα το κάρβουνο. Από τότε περιπλανιέται μην μπορώντας να βρει μέρος να αναπαύσει τη ψυχή του.
Έτσι σε κάθε Χάλοουιν οι Ιρλανδοί σκάλιζαν ραπάνια, πατάτες κολοκύθες έβαζαν μέσα ένα κερί και τα τοποθετούσαν κοντά σε παράθυρα έτσι ώστε να κρατούν μακριά τα κακά πνεύματα, κυρίως όμως το πνεύμα του Τζακ που ακόμα περιπλανιέται δίχως να μπορεί να βρει γαλήνη.
Αυτό συμβαίνει μέχρι και σήμερα, και πλέον έχει αρχίσει και στην Ελλάδα το Χάλοουιν να κάνει την εμφάνιση του. Είναι πολλά τα Κέντρα ξενών γλωσσών, τα οποία στα πλαίσια της κατανόησης της γλώσσας, άλλα και της κουλτούρας διοργανώνουν εκδηλώσεις για το Χάλοουιν. Και τα παιδιά δίχως άλλο το απολαμβάνουν, καθώς για τα παιδιά κάθε γιορτή είναι πάντα γιορτή!
Πολλές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε παιδότοπους, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης άλλα και χώρους πολιτιστικών δράσεων για παιδιά. Αν σας ενδιαφέρει να διασκεδάσουν τα παιδάκια σας με ένα πιο “τρομακτικό” τρόπο, δεν έχετε πάρα να μπείτε στο www.mapedu.gr και να βρείτε ότι υπάρχει δίπλα σας.
Μπορείτε να μας ακολουθήσετε στα social media του mapedu, εκεί βλέπετε τις προτάσεις μας για εκδηλώσεις που διοργανώνονται για τα παιδιά.
Δεν έχετε πάρα να “δείξετε” ότι τρομάξατε!!!!