Ετικέτες

Η καθημερινότητα και η ζωή μας έχει αλλάξει και αλλάζει διαρκώς. Οι μητέρες εκτός από το ρόλο της μητέρας έχουν να ανταπεξέλθουν και στο ρόλο της εργαζόμενης μητέρας. Πλέον έχει γίνει επιτακτική η ανάγκη για την Προσχολική Αγωγή, αλλά ακόμα και τώρα οι γονείς παραμένουν διχασμένοι ως προς την αναγκαιότητα της.

Πρώτα συναντάμε όσους θεωρούν ότι η Προσχολική αγωγή είναι στην ουσία υπηρεσίες φύλαξης των παιδιών, ειδικά στην τρυφερή ηλικία των 2 ετών. Κάτι το οποίο μπορεί να εξασφαλιστεί στο σπίτι και μάλιστα με μεγαλύτερη ασφάλεια, αφού το παιδί βρίσκεται στο χώρο του.

Με το mapedu.gr βρίσκεις παιδικό σταθμό ακόμα και από το κινητό σου. Είναι απλό!

Πολλές φορές έχουμε ακούσει τη φράση «Μα καλά δεν το λυπάσαι να το ξυπνάς κάθε πρωί, μέσα στο κρύο; Άστο να κοιμηθεί τώρα που μπορεί». Θεωρούν ότι ένα παιδάκι πρέπει να μένει στο σπίτι, να παίζει, να κοιμάται, όποτε θέλει και όχι να μπαίνει σε πρόγραμμα από τόσο μικρή ηλικία. Πιστεύουν πως ένα παιδάκι που μένει στο σπίτι είναι ένα ευτυχισμένο παιδάκι.

Αντιθέτως, στην άλλη πλευρά βρίσκονται οι γονείς που επιθυμούν την Προσχολική Αγωγή καθώς έχουν αναγνωρίσει στο μέγιστο τα οφέλη της. Δεν είναι επειδή η μαμά εργάζεται μόνο, είναι και τα πλεονεκτήματα που έχει ένα παιδάκι που πηγαίνει παιδικό σταθμό. Μαθαίνουν σε ένα πρόγραμμα, σε καθημερινές συνήθειες, όπου σύμφωνα με τις περισσότερες μελέτες αυτό τους κάνει καλό.

Τα μικρούλια μας έχουν ανάγκη την σταθερότητα, το πρόγραμμα για να νιώσουν ασφάλεια. Να βρίσκονται με συνομήλικα παιδάκια όπου μαθαίνουν να επικοινωνούν, να παίζουν, να ανακαλύπτουν, να κοινωνικοποιούνται. Κάθε μέρα κατακτούν και κάτι καινούριο είτε γνώση είτε δεξιότητα, κάτι το οποίο δεν επιτυγχάνεται σε μεγάλο βαθμό στο σπίτι.

Βασική προτεραιότητα είναι να γνωρίζουμε τι ακριβώς είναι και κάνει η Προσχολική αγωγή.

Βάση ορισμού ως Προσχολική Αγωγή περιγράφεται η γνωσιακή και κοινωνική εκπαίδευση που δίνεται στον άνθρωπο πριν την υποχρεωτική εκπαίδευση, την ηλικία δηλαδή των 5-6 ετών, και μπορεί να ξεκινά ήδη από την ηλικία των δυο ετών.

Στην Ελλάδα η υποχρεωτική δίχρονη προσχολική αγωγή ξεκινά από την ηλικία των 4 ετών μετά τον νέο νόμο Γαβρόγλου Ν.4521-18.pdf, όπου έχουν ενταχθεί ήδη 298 από τους 325 δήμους της χώρας. Ιδρύματα που προσφέρουν Προσχολική Αγωγή είναι τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί.

  • Δες ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς εδώ

Σύμφωνα με τη σύγχρονη θεωρία της Παιδαγωγικής, τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού έχουν ζωτική σημασία για τη σωματική, διανοητική και κοινωνική του ανάπτυξη. Γι’αυτό, πρέπει να δοθεί σημασία στην καλλιέργεια των αισθήσεων του παιδιού και την απόκτηση εμπειριών που ενθαρρύνουν την εντύπωση, την έκφραση και την επικοινωνία.

Πάνω σε αυτές τις βάσεις δημιουργήθηκε η Προσχολική Αγωγή, η οποία είναι η διαδικασία του προσανατολισμού του παιδιού σε ορισμένες αξίες, στάσεις, δεξιότητες και γνώσεις με σκοπό την κοινωνικοποίησή του.

  • Δες δημόσιους παιδικούς σταθμούς εδώ

Η φοίτηση του παιδιού στα προσχολικά ιδρύματα προπαρασκευάζει επίσης τη φυσική μετάβασή του από την οικογενειακή ζωή στο σχολικό περιβάλλον, ενώ δίνει παράλληλα τη δυνατότητα να διαγνωστούν εγκαίρως ενδεχόμενες πνευματικές ή σωματικές διαταραχές στην εξέλιξή του, που βελτιώνονται ή και θεραπεύονται πιο εύκολα, όταν γίνεται η διάγνωση τους νωρίς.

Η Προσχολική Αγωγή έχει αναγνωρισθεί και διεθνώς από το 1961.

Σύμφωνα με την UNESCO (1961) είναι ανάγκη να εξασφαλιστεί στο παιδί, από την πιο μικρή του ηλικία, εκπαίδευση κατάλληλη για την πνευματική, ηθική και σωματική του εξέλιξη.

Το παιδί της προσχολικής ηλικίας χρειάζεται ποσότητα και ποιότητα εμπειριών για να μεγιστοποιήσει τις κάθε μορφής ικανότητές του, για να αποκαλύψει, να γνωρίσει και να αποδεχτεί τον εαυτό του και το κοινωνικό και φυσικό σύνολο που το περιβάλλει και να αναπτύξει δημιουργική σχέση αλληλεπίδρασης μαζί του.

Όσο και αν η οικογένεια παραμένει το ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη του παιδιού, σήμερα έχει ανάγκη να βοηθηθεί, γιατί και με τις καλύτερες ακόμα προϋποθέσεις δεν μπορεί πια να ικανοποιήσει όλες τις ανάγκες του παιδιού για αγωγή και εκπαίδευση, όταν αυτό πλησιάζει την ηλικία των τεσσάρων ετών.

Σίγουρα η Προσχολική Αγωγή είναι πολλά παραπάνω από ασφαλής φύλαξη των παιδιών μας. Είναι δημιουργία, ανάπτυξη, εκπαίδευση, γνώση, διασκέδαση, εξερεύνηση, κοινωνικοποίηση! Και αυτό φαίνεται στα χαρούμενα, μικρά προσωπάκια των παιδιών μας που κάθε μεσημέρι επιστρέφουν ενθουσιασμένα και ανυπόμονα να μας πουν για ό,τι καινούριο έμαθαν.

Βοήθησε το γονέα να σε γνωρίσει προτού έρθει σε εσένα. Να μάθει για εσένα εύκολα, γρήγορα και χωρίς περιττό κόπο.

Αν έχεις παιδικό σταθμό, ΚΔΑΠ, Ιδιωτικό Εκπαιδευτήριο συμπλήρωσε τη φόρμα εδώ και γίνε σήμερα κιόλας μέλος στον Πανελλαδικό Οδηγό μας για γονείς και παιδιά.

Ενίσχυσε την digital παρουσία σου με το mapedu.gr.

Επικοινώνησε μαζί μας, μπορούμε να σε βοηθήσουμε.