Ετικέτες

Χριστούγεννα στο Βόλο! Ο κύκλος γιορτινών εκδηλώσεων με τίτλο «Ο Βόλος μας Μαγεύει» πραγματοποιείται για 8η συνεχόμενη χρονιά στην πόλη. Βασικά σημεία αποτελούν η λειτουργία του φαντασμαγορικού Χριστουγεννιάτικου Χωριού και του Παγοδρομίου.

Η λειτουργία του Χριστουγεννιάτικου Θεματικού Πάρκου για παιδιά που δημιουργείται κάθε χρόνο με τη σφραγίδα της HELEXPO, η φωτισμένη «Αργώ» – σύμβολο της πόλης στο κέντρο της παραλίας του Βόλου, οι δραστηριότητες και εκδηλώσεις στην Πλατεία Αγίου Νικολάου, τα δρώμενα στο εμπορικό κέντρο και οι 100 και πλέον καλλιτεχνικές εκδηλώσεις για όλες τις ηλικίες,  που θα διεξαχθούν κατά τη διάρκεια του 40ήμερου σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους στις δημοτικές ενότητες του Βόλου.

Σε κάθε δράση του Δήμου Βόλου και κυρίως αυτές που απευθύνονται σε παιδιά, τηρούνται απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας, τα υγειονομικά πρωτόκολλα και ακολουθούνται πιστά τα όσα ορίζονται στο σύνολο της ισχύουσας νομοθεσίας που αφορά την πανδημία.

Από   την 1η Δεκεμβρίου 2021  μέχρι και τις 9 Ιανουαρίου 2022, ο Δήμος Βόλου σας καλεί σε ένα διαφορετικό χριστουγεννιάτικο ταξίδι στη μαγεία του παραμυθιού και σας χαρίζει τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσετε τον φανταστικό κόσμο του «Πινόκιο».

Ένα αγαπημένος ήρωας και μια μεγάλη συνεργασία

Στην γειτονική Ιταλία ο συγγραφέας Κάρλο Κολόντι και ο Πινόκιο έχουν μυθικές διαστάσεις. Ο Δήμος Βόλου πέτυχε όμως μια μεγάλη συνεργασία αφού προχώρησε σε συμφωνία που αναμένεται να προκαλέσει αίσθηση, για την «παρουσία» του αυθεντικού Πινόκιο φέτος τα Χριστούγεννα στο Βόλο!

Για πρώτη φορά Χριστουγεννιάτικη γιορτή στην Ελλάδα εντάσσει σε βασικό κόνσεπτ έναν ήρωα που αποτελεί παγκόσμιο brand και μάλιστα σε επίσημη συνεργασία με το ίδρυμα του συγγραφέα «Fondazione Nazionale Carlo Collodi»  που θα δώσει και την ευρωπαϊκή διάσταση στη γιορτή.

Έχει προσκληθεί μάλιστα από τον Δήμο Βόλου, επίσημη αντιπροσωπεία του ιταλικού ιδρύματος με επικεφαλής τον πρόεδρο του κ. Dr. Pier Francesco Bernacchi, να παραβρεθούν στην πόλη του Βόλου και να παρακολουθήσουν από κοντά την φαντασμαγορική γιορτή.

Είναι βέβαιο ότι η αναφορά «συμμετοχής» του αγαπημένου και πασίγνωστου ήρωα και παραμυθιού στον Χριστουγεννιάτικο Βόλο θα δημιουργήσει πρωτοφανή συνθήκες ελκυστικότητας για κάθε Ελληνική οικογένεια.

Το πιο διάσημο αγόρι – μαριονέτα, είναι αναμφισβήτητα διαχρονικά αγαπημένος ήρωας για τα παιδιά όλου του κόσμου. Έτσι και οι σημερινοί γονείς που θα συνοδεύσουν τα παιδιά τους στο Βόλο δεν θα ανακαλύψουν απλά ένα παραμύθι που αγαπάνε τα παιδιά τους, αλλά και τον ίδιο τον ήρωα με τον οποίο μεγάλωσαν και αυτοί οι ίδιοι.

Όταν ο Πινόκιο γνώρισε τα Χριστούγεννα στο Βόλο

Αυτά τα Χριστούγεννα μικροί και μεγάλοι επισκέπτες του Βόλου θα ζήσουν ένα παραμύθι διαφορετικό, μια χριστουγεννιάτικη περιπέτεια, βγαλμένη από τις σελίδες του βιβλίου του Πινόκιο και τις σκανδαλιές των ξωτικών και των βοηθών του Άη Βασίλη. .

Ο Πινόκιο, ο Τζεπέτο, ο γρύλος και οι γαλάζια νεράιδα, γίνονται οι πρωταγωνιστές των πιο παραμυθένιων Χριστουγέννων, και συνυπάρχουν με τον άγιο Βασίλη και τους σκανδαλιάρηδες βοηθούς του, σ’ ένα ονειρικό σκηνικό.

Οι κάτοικοι και επισκέπτες της πόλης του Βόλου, θα δούνε από κοντά, στιγμές από την ιστορία του Πινόκιο, όπως περιγράφονται στο βιβλίο, καθώς και νέες περιπέτειες, χριστουγεννιάτικες, που θα εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια τους.

Η πλατεία Πανεπιστημίου πέρα από όλες τις άλλες εκπλήξεις, φέτος θα μεταμορφωθεί ως ένας μικρόκοσμος των περιπετειών του Πινόκιο. Οι επισκέπτες θα μπαίνουν σε μια παραμυθένια χριστουγεννιάτικη χώρα και θα ζουν την καθημερινότητα των κατοίκων της μέσα από εμπειρίες.

Το πιο διάσημο ξύλινο αγόρι με την μύτη που μεγάλωνε όποτε έλεγε ψέματα, καθώς και στιγμές από τις περιπέτειες του, ζωντανεύουν στην γνωστή και πλέον αγαπημένη χριστουγεννιάτικη πλατεία. 

Το σκηνικό θυμίζει ξυλουργείο και ένα παραμυθένιο εργαστήρι μαριονέτας και ξύλινων παιχνιδιών. Το κοινό μπαίνει στο εργαστήριο προσεκτικά και οργανωμένο σε ομάδες. Οικοδεσπότης ο Μάστρο Τζεπέτο καλωσορίζει μικρούς και μεγάλους στο εργαστήρι του και ξεκινάει μία διαδραστική   αφήγηση της υπέροχης ιστορίας του Πινάκιο.

Η συνέχεια της αφήγησης γίνεται με την περιήγηση όλων σε μια μικρή διαδρομή γεμάτη περιπέτειες μέσα από σκηνικά και από διαφορετικές ενότητες του παραμυθιού, θα παρουσιάζονται όλες οι περιπέτειες της ‘ζαβολιάρικης’ μαριονέτας.

Ουσιαστικά το κοινό γνωρίζει η θυμάται ξανά την ιστορία με τις περιπέτειες του Πινόκιο μέσα από αυτή την σύντομη ξενάγηση και ανακαλύπτει την σχέση του με τους υπόλοιπου ήρωες του Χριστουγεννιάτικου Βόλου».

Χαρακτηριστικά σημεία του πάρκου θα είναι τα μεγάλα εκθέματα που θα αποτελούν βασικό θέμα εντυπωσιακής φωτογράφησης με επίκεντρο τον Χριστουγεννιάτικο Πινάκιο.

Γενικότερα οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στον παραμυθένιο κόσμο της πλατείας Πανεπιστημίου και του Πινόκιο και να γνωρίσουν χαρακτήρες που συνάντησε και αυτός στις περιπέτειες του.

Σε αρκετά σημεία ακόμα σημεία του χριστουγεννιάτικου πάρκου θα υπάρχουν  αναπαραστάσεις του παραμυθιού. Μερικές κορυφαίες στιγμές είναι, αρχικά η δημιουργία του Πινόκιο στο εργαστήρι του Τσεπέτο, η επίσκεψη στην εντυπωσιακότατη «Χώρα της Χαράς» και οι μέρες που έζησε μέσα στην κοιλιά της μεγάλης φάλαινας.

Δράσεις με ασφάλεια

Η ιδιαιτερότητα και αυτής της χρονιάς δημιουργούν  συνθήκες και κανόνες που επηρεάζουν την καθημερινότητα όλων μας. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστους και τους ήρωες μας και έτσι επιλέχθηκε η μορφή παρουσίασης να είναι με «ξενάγηση» καθώς κάθε περίπτωση σχεδιασμού και λειτουργίας θεματικών εργαστηρίων ή δράσεων με πιο κοντινή επαφή των παιδιών, θα προσκρούει σε υγειονομικά πρωτόκολλα.

Οι αγαπημένοι ήρωες των παιδιών φέτος θα είναι προετοιμασμένοι για να χαρίσουν χαρά σε όλους, τηρώντας όλους τους υγειονομικούς κανόνες.  

Οι επισκέπτες του Βόλου, θα έχουν την δυνατότητα να ζήσουν την μαγεία των Χριστουγέννων, μέσα από ειδικά σχεδιασμένες δράσεις. Θα παρακολουθήσουν στιγμές και δραστηριότητες από την ζωή των απίθανων ηρώων, με απόλυτη ασφάλεια. Κύριο μέλημα των πρωταγωνιστών μας, είναι η πρόληψη και η ασφάλεια όλων των επισκεπτών, γι αυτό φέτος οι περισσότερες δράσεις θα προσφέρουν την εμπειρία της συμμετοχής αλλά με την μορφή παρουσίασης, ώστε να αποφεύγονται οι επαφές και η χρήση αντικειμένων.

ΠΙΝΟΚΙΟ – Θεματικό Πάρκο 100% COVID FREE

Το θεματικό πάρκο «Οι περιπέτειες του αυθεντικού Πινόκιο στον Χριστουγεννιάτικο Βόλο» φιλοδοξεί να είναι το πρώτο απόλυτα Covid Free θεματικό πάρκο της Ελλάδας. Σχεδιάστηκε και θα λειτουργήσει σε υπαίθριο χώρο 1.100 τ.μ. στην Πλατεία Πανεπιστημίου, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα για την προστασία από τον covid 19.

Το πάρκο διαθέτει μία κεντρική είσοδο που θα πραγματοποιείται και αυστηρός έλεγχος στον αριθμό των επισκεπτών που θα εισέρχονται. Το πάρκο είναι περιφραγμένο στο σύνολό του περιμετρικά με ξύλινο φράχτη μήκους 140 μέτρων και ύψους ενός μέτρου. Αυτό αποτρέπει την αυθαίρετη και χωρίς έλεγχο είσοδο στο πάρκο.

Ο μεγάλος υφιστάμενος κεντρικός διάδρομος της Πλατείας Πανεπιστημίου αξιοποιείται στο σχεδιασμό λειτουργίας για την αποφυγή του συνωστισμού στην πορεία του κοινού προς την έξοδο. Με ειδική πρόβλεψη διαχείρισης του κοινού και λειτουργίας του πάρκου, η πορεία των επισκεπτών είναι αυστηρά προς μία κατεύθυνση.

Το κοινό δηλαδή δεν θα συναντάται «πρόσωπο με πρόσωπο» και με διαφορετικές κατευθύνσεις στην πορεία της ξενάγησης. Στην προκαθορισμένη πορεία θα δίνονται πληροφορίες με κατάλληλη σήμανση και όλοι οι ξύλινοι διάδρομοι που οδηγούν στα εκθέματα θα επιστρέφουν στον κεντρικό διάδρομο για τη συνέχιση της πορείας.

Διαφορετική θα είναι η είσοδος στο χώρο και διαφορετική η έξοδος από το πάρκο.

Η είσοδος θα γίνεται από την κεντρική πύλη επί της οδού Δημητριάδος ενώ η έξοδος θα πραγματοποιείται από πύλη στο πίσω μέρος του πάρκου επί της οδού Ερμού.

Οι εργαζόμενοι του πάρκου δεν θα ξεναγούν τους επισκέπτες σε κάθε έκθεμα ξεχωριστά για να μην υπάρξει ο σχετικός συνωστισμός. Ο βασικός ρόλος τους θα είναι να φροντίζουν για την ασφαλή διέλευση του κοινού και για την απόλυτη τήρηση των υγειονομικών μέτρων.

Σε κάθε ενότητα του πάρκου θα υπάρχει το σχετικό πληροφοριακό υλικό αναρτημένο σε ειδικές πινακίδες. Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής στους χώρους του πάρκου για όλους – εργαζόμενους και επισκέπτες – ανεξαιρέτως.

Τα πρόσθετα μέτρα προστασίας μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνουν εξασφάλιση σημείων αντισηψίας και απολύμανσης. Δεν θα μοιράζονται αντικείμενα και δώρα στους επισκέπτες, σε κανένα σημείο της διαδρομής δεν θα υπάρξει επαφή στο πλαίσιο ξενάγησης, διάδρασης κλπ. Ο μέγιστος αριθμός και οι αποστάσεις θα τηρηθούν στο ακέραιο όπως θα ορίζονται από τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Ένας Πινόκιο για όλα τα παιδιά!!!

Κατά τη διάρκεια λειτουργίας του πάρκου θα διοργανωθούν ξεναγήσεις για τα Σχολεία Ειδικής Αγωγής όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης. Δίνοντας τη δυνατότητα συμμετοχής στον παραμυθένιο κόσμο του πάρκου σε όλα τα παιδιά που διαμένουν στην πόλη του Βόλου ή που θα επιλέξουν να την επισκεφθούν.

Κατά τη διάρκεια των συγκεκριμένων ξεναγήσεων θα χαρίζεται στα παιδιά ως αναμνηστικό δώρο το βιβλίο  «Πινόκιο» του Carlo Scataglini σε μετάφραση του συμπολίτη μας Βαγγέλη Κατσιφού, από τη σειρά «Τα εύκολα Κλασικά», το οποίο χαρακτηρίζεται ως βιβλίο «για όλα τα παιδιά», καθώς ο συγγραφέας του είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας πολλών βιβλίων απλοποιημένης λογοτεχνίας και διδακτικής, του οποίου τα έργα απευθύνονται στο σύνολο των παιδιών.

Πηγή: https://www.thenewspaper.gr/