Ετικέτες

Το καλοκαίρι οι γονείς γνωρίζουν καλά πως δεν επιτρέπεται να αφήνεις το παιδί μέσα στο αυτοκίνητο έστω και για 5 λεπτά. Γνωρίζουν επίσης πως πρώτα πρέπει να ανοίξεις όλα τα παράθυρα και τις πόρτες για να ανανεωθεί η καυτή ατμόσφαιρα που υπάρχει μέσα στο αυτοκίνητο και έπειτα να βάλεις το μωρό μέσα.

Παρόλο που κάποια πράγματα είναι κοινή λογική για τον περισσότερο κόσμο, υπάρχει κάτι που έχουμε κάνει σχεδόν όλοι οι γονείς χωρίς να το αντιληφθούμε καν! Κάτι το οποίο μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το μωρό χωρίς καν να το γνωρίζουμε.

Πόσες φορές κάλυψες το καροτσάκι του μωρού με ένα σεντονάκι ή μια καλοκαιρινή κουβερτούλα για να μην το ‘’χτυπά’’ ο ήλιος; Πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι αυτό για το παιδί;

Σύμφωνα με Σουηδούς ερευνητές, χρησιμοποιώντας μια κουβερτούλα ή σεντόνι, όσο λεπτό και να είναι το ύφασμα, για να προστατέψετε το μωρό σας από τον ήλιο μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του παιδιού. Καθώς καλύπτοντας το καρότσι δημιουργείται το φαινόμενο του ‘’φούρνου’’ μέσα στο καρότσι καθώς εγκλωβίζεται ο θερμός αέρας και ανεβάζει ακόμα πιο πολύ την θερμοκρασία στο εσωτερικό του αλλά και στο μωρό.

Ο παιδίατρος Svante Norgren αναφέρει πως η θερμοκρασία ανεβαίνει πολύ γρήγορα και όλο αυτό λειτουργεί σαν θερμός. Καλύπτοντας το καρότσι, δεν υπάρχει καλή κυκλοφορία του αέρα με αποτέλεσμα να εγκλωβίζεται ο θερμός αέρας και να μην ανανεώνεται προκαλώντας μεγαλύτερη δυσφορία στο μωρό.

Σε πειράματα που πραγματοποιήθηκαν διαπίστωσαν πως αφήνοντας το καρότσι καλυμμένο για 30 λεπτά σε εξωτερικό χώρο μια θερμή ημέρα, η θερμοκρασία στο εσωτερικό του αυξάνεται κατά 12 βαθμούς Κελσίου! Ενώ μετά από 1 ώρα αυξάνεται κατά 15 βαθμούς Κελσίου!

Ποιος θα το πίστευε ότι κάτι τόσο αθώο όσο το να καλύψετε το καρότσι του μωρού σας με μια κουβέρτα μια ζεστή μέρα θα μπορούσε να είναι συνταγή καταστροφής; Η αλήθεια είναι πως τα μικρά παιδιά κινδυνεύουν ιδιαίτερα από υπερθέρμανση ακόμη και θερμοπληξία.

Τα σημάδια της θερμοπληξίας μπορεί να περιλαμβάνουν ζεστό, κόκκινο, ξηρό δέρμα. γρήγορος παλμός, λήθαργος, γρήγορη αναπνοή, έμετο ακόμα και απώλεια των αισθήσεων.

Τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το μωρό σας;

  • Ντύστε το ελαφριά, με βαμβακερά ρουχαλάκια που δεν ζεσταίνουν περισσότερο το σωματάκι του.
  • Προσπαθήστε να βρίσκεστε στη σκιά όταν είστε εκτός σπιτιού και τις πολύ ζεστές ημέρες αν δεν είναι απαραίτητο μην μετακινείστε από το σπίτι.
  • Ανοίξτε κάθε αεραγωγό από το καρότσι ώστε να βοηθήσετε τον αέρα να περνά πιο εύκολα. Χρησιμοποιείστε ακόμα και ειδικά αντιιδρωτικά καλύμματα για το καρότσι ή το καρεκλάκι του αυτοκινήτου, που έχουν 3D κυψελωτή δομή και επιτρέπουν στον αέρα να κυκλοφορήσει πιο εύκολα.

Για αντιιδρωτικό κάλυμμα κοιτάξτε τα AeroMoov Air Layer™ της AeroMoov

  • Δώστε περισσότερα υγρά της ημέρες με πολύ ζέστη που βρίσκεστε εκτός σπιτιού ή αν δεν έχετε κλιματιστικό.

Γενικά αποφύγετε να βγάζετε τα μωρά έξω από το σπίτι τις ημέρες με υψηλή θερμοκρασία και ιδιαίτερα τις πιο ”δύσκολες ώρες” τις μεσημεριανές ώρες όπου η θερμοκρασία είναι στα ύψη.


Γνωρίστε μας …