Ετικέτες

Σάββατο 8 και Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020

Το θέατρο ACT ανακοινώνει την διεξαγωγή του τρίτου Σεμιναρίου Σωματικού Θεάτρου για το 2019-2020, προσκαλώντας στην Πάτρα, τον διεθνή χορογράφο και performer Σπύρο Κουβαρά, ιδρυτή της γαλλικής ομάδας σύγχρονου χορού, Synthesis 748.

Το τρίτο αυτό σεμινάριο, με τίτλο, «The poetry of movement», θα λάβει χώρα το διήμερο 8 και 9 Φεβρουαρίου, στο θέατρο act στην Πάτρα και ώρες 13.00-17.00 (Σάββατο) και 14:00-18:00 (Κυριακή).

Το σεμινάριο είναι ανοιχτού επιπέδου και απευθύνεται σε άτομα με καλή φυσική κατάσταση που επιθυμούν να βελτιώσουν και να εξελίξουν την σωματικότητα της κίνησης τους ανεξάρτητα του αν διαθέτουν προηγούμενη θεατρική ή χορευτική εμπειρία.

Στόχος είναι να δοθούν στους συμμετέχοντες τα κατάλληλα εργαλεία για το σώμα που θα τους επιτρέψουν να αναπτύξουν τις διαφορετικές ιδιότητες τους και να εμβαθύνουν στην ολιστική διερεύνηση των εκφραστικών τους δυνατοτήτων με κινησιολογική ακρίβεια και τεχνική αρτιότητα στην σκηνική τους παρουσία.

Δηλώσεις συμμετοχής / Κόστος συμμετοχής

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων είναι τα 14 άτομα, το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα 40 € για το διήμερο και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας στις εγγραφές. Σε όλους τους συμμετέχοντες, θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης απο την Spyros Kouvaras / Synthesis 748 Dance Company.

Για δηλώσεις συμμετοχής, πληροφορίες και εγγραφές, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν τηλεφωνικά στα 6939769081, 2610272037, 6936122263 ή ηλεκτρονικά στοsynthesis748@gmail.com.

Για την εγκυρότητα της εγγραφής στο σεμινάριο, απαιτείται κατάθεση προκαταβολής 25 €, το αργότερο μέχρι και την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου, στο ταμείο του θεάτρου ACT ή με web banking στον ακόλουθο λογαριασμό: IBAN / GR7701402900290002340015561

Αιτιολογία ACT LAB / Τράπεζα ALPHA BANK / Δικαιούχος Σπύρος Κουβαράς  

«The poetry of movement»

Στο Σεμινάριο Σωματικού Θεάτρου, με τίτλο «The poetry of movement» του Σπύρου Κουβαρά, οι συμμετέχοντες θα εμβαθύνουν σε μια μέθοδο μη λεκτικής δραματουργίας εκεί όπου το σώμα και η κίνηση αποτελούν τα μείζονα σκηνικά εργαλεία του ηθοποιού.

Με αφετηρία τις τεχνικές (Corporals και Plastiques) και θεωρητικές προσεγγίσεις του Jerzy Grotowski, η συγκεκριμένη μέθοδος, εξωτερικευμένη μέσω της σωματικής ερμηνείας και της δημιουργικότητας του καθένα, θα οδηγήσει τους συμμετέχοντες μέχρι την κινησιολογική σύνθεση και την physical performance.

Η κίνηση θα υποκαταστήσει το κείμενο, το ίδιο το ανθρώπινο σώμα θα λειτουργήσει σαν κείμενο και η θεατρική αφήγηση θα πάρει την μορφή μιας βουβής συμφωνίας εικόνων.

Μέσω ασκήσεων τεχνικής  και δομημένων αυτοσχσεδιασμών, θα έρθει γενικά ο ηθοποιός-performer πιο κοντά προς την αφηρημένη εικόνα (abstract image), πιο κοντά σε ένα εικονοκλαστικό θέατρο όπου το σώμα του performer αποκαλύπτεται περισσότερο σαν εικαστικό τοπίο και λιγότερο σαν φυσική παρουσία.

Αυτές οι προσεγγίσεις θα γίνουν μέσα από την σχέση του σώματος με τον χώρο, μέσα από την σχέση του με τον χρόνο και την δυναμική καθώς και μέσα απο τον κινησιολογικό διάλογο με τους άλλους. 

1ο μέρος / Προσέγγιση Μεθόδου Grotowski

Ανάλυση και πρακτική των βασικών σωματικών ασκήσεων, Corporals και Plastiques, του Jerzy Grotowski, που στοχεύουν στην ανάπτυξη της νοητικής και σωματικής αντοχής του ηθοποιού-performer. Προσέγγιση σε βασικές, κινησιολογικές, αρχές ανατομίας και φυσιολογίας που θα διευκολύνουν την τοποθέτηση του κινούμενου σώματος στη σκηνή, θα προετοιμάσουν το σώμα του ηθοποιού και θα διαμορφώσουν την σχέση του με  τον χώρο, το χρόνο και τις δυναμικές.

2ο μέρος / Σωματικότητα και Ποιητική της εικόνας

Το δεύτερο στάδιο του σεμιναρίου θα επικεντρωθεί πάνω στις διαφορετικές ποιότητες κίνησης, στις διαφορετικές ρυθμικές δυναμικές και θα αναπτυχθεί προοδευτικά μια θεατρική γραφή βασιζόμενη όχι στο κείμενο αλλά στην δύναμη της εικόνας, όπως αυτή προκύπτει από την τοποθέτηση των σωμάτων στον χώρο. Θα ερευνηθεί ο τρόπος που ο ηθοποιός-performer οδηγείται στην μη λεκτική δραματουργία βασιζόμενος μόνο στην κίνηση και το σώμα του.

Επόμενες ημερομηνίες και θεματικές σεμιναρίων

Απρίλιος 2020 (4-5/4): «The body as musical instrument»

Ιούνιος 2020 (6-7/6): «Moving objects»

Πληροφορίες και εγγραφές: 6939769081, 2610272037, 6936122263 ή ηλεκτρονικά στο synthesis748@gmail.com

Links

https://goo.gl/TleJXv (εκτενές αφιέρωμα στις παραστάσεις και performances του Σπύρου Κουβαρά απο το LandEscape Contemporary Art Review)

https://www.works.io/spyros-kouvaras

https://www.facebook.com/utopies.danse

http://vimeo.com/channels/synthesis748

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ / ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΒΑΡΑΣ


Ο Σπύρος Κουβαράς είναι χορογράφος / performer με βάση του την Αθήνα και το Παρίσι. Σπούδασε Graphic Design, Εφαρμοσμένες Τέχνες και Ιστορία της Τέχνης στο κολλέγιο ΑΚΤΟ στην Αθήνα και σύγχρονο χορό και χορογραφία στο Centre National de la Danse και στο Studio  Ménagerie de Verre στο Παρίσι.

Παράλληλα, αποφοίτησε απο την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Σωματικού Θεάτρου στο Παρίσι – Académie Européenne de Théâtre Corporel / École Magenia, υπο την διεύθυνση της Ella Jaroszewich.

Εγκατεστημένος απο το 2004 έως το 2016 στο Παρίσι, ίδρυσε τον Μάιο του 2008 την Synthesis 748 και μέχρι τώρα έχει χορογραφήσει 10 παραγωγές της ομάδας. Απο το 2010 εως και το 2016 η Synthesis 748 επιχορηγήθηκε και υποστηρίχθηκε απο το Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας και το Γαλλικό Εθνικό Κέντρο Χορού ενώ το 2017 και το 2019 επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας έχοντας πια η ομάδα ως έδρα της την Αθήνα.

Παραστάσεις, performances και χορογραφικά installations του Σπύρου Κουβαρά έχουν, μεταξύ άλλων, παρουσιαστεί στα CICA Museum (South Korea), International Visual Theatre (Paris), Centre National de la Danse (Paris), MACVAL-Museum of Contemporary Art (Paris), Espace André Malraux (Herblay), KW-Institute of Contemporary Art (Berlin), Flutgraben (Space/Time Berlin-International Platform of Contemporary Art), Abundance Festival (Sweden), Tanzwoche Dresden (Germany), Tanztage (Germany), Biennale of Performing Arts of Bogotà (Colombia), Uovo Performing Arts  Festival (Italy), Kappatos gallery (Greece); Owl Art Space gallery (Greece), Galleria Zero (Spain), Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας (θέατρο και αίθουσα Νίκος Κεσσανλής), Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Σύγχρονο Θέατρο και Θέατρο Ροές.

Στην Πάτρα, στο Δημοτικό θέατρο Απόλλων, έχουν παρουσιαστεί σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ, τα έργα του, «L’Isolement dans un espace infini» (2010) και «Nova Aetas» (2014), ενώ σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ της πόλης, το 2016 παρουσιάστηκε στο Ρωμαϊκό Ωδείο, το έργο του «3 mountains not to climb».

Τον Φεβρουάριο του 2017, είχε διακαλλιτεχνική συνεργασία με το art@CMS, ένα διεπιστημονικό πρόγραμμα του πειράματος CERN, στα γαλλοελβετικά σύνορα, που τον τίμησε με την ανάθεση της χορογράφησης οπτικοακουστικής εγκαταστάσης του INFN, ενώ πρόσφατα παρουσίασε την solo, χορογραφική performance, «Aequam» στο ΕΜΣΤ-Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Αθήνα, μετά απο πρόσκληση του Μουσείου και του International Performance Philosophy Network.

Το καλοκαίρι του 2018 ο Σπύρος Κουβαράς υπήρξε προσκεκλημένος καλλιτέχνης της Valletta 2018-Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, όπου και του ανατέθηκε να χορογραφήσει την performance «Kazin Barokk», της Έλλης Παπακωνσταντίνου και του ODC Ensemble, ένα site specific project με την συμμετοχή διεθνών performers στην Notre Dame-Gate, της Βαλέτα. Τον Μάρτιο του 2019, το έργο του «OPUS I # temporality», παρουσιάστηκε στο CICA Museum στην Νότια Κορέα και έκτοτε το οπτικοακουστικό υλικό της χορογραφικής του performance εκτίθεται ως έργο της μόνιμης συλλογής του Μουσείου.

Διδάσκει και διοργανώνει σεμινάρια Χορογραφικής Σύνθεσης, Σύγχρονου Χορού και Κινησιολογίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, για το συνολικό έργο και την έρευνα του γύρω από την διαλεκτική σχέση του σύγχρονου χορού και των εικαστικών τεχνών. Ο Σπύρος Κουβαράς υποστηρίζεται απο το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Σύγχρονων Καλλιτεχνών, Pépinières Européennes και το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου. Εργογραφία του περιλαμβάνεται σε διεθνείς βιβλιογραφικές εκδόσεις σύγχρονης τέχνης και παραστατικών τεχνών.

θέατρο act | Σκάλες Γεροκωστοπούλου, Πάτρα |

τ: 2610272037, 6936122263 | act-theater.gr