Ετικέτες

Τα οφέλη της σωστής καθιστικής στάσης για τα παιδιά, μας εξηγεί η Λίνα Δημάκη Παιδιατρική Φυσιοθεραπεύτρια MSc

Βρισκόμαστε στον Οκτώβριο, τα σχολεία έχουν πλέον μπει σε κανονικό πρόγραμμα. Οι μαθητές αφιερώνουν αρκετό χρόνο για το διάβασμα και την προετοιμασία των μαθημάτων τους για την επόμενη μέρα.

Αν όχι καθημερινά, σίγουρα μέρα παρά μέρα, μετά από λίγη ώρα διάβασμα τα παιδιά αρχίζουν να παραπονιούνται ότι πονάνε. Έχουν πόνους σε πλάτη, μέση και αυχένα, αρχίζουν να δυσκολεύονται ακόμα και να συγκεντρωθούν. Απόρροια αυτών είναι να δυσανασχετούν για το διάβασμα, τα μαθήματα και στο τέλος για το σχολείο το ίδιο.

Πως εξηγούνται όμως αυτοί οι πόνοι;

Ο έλεγχος της σωστής καθιστής στάσης του σώματος των παιδιών, συμβάλλει στην πρόληψη εμφάνισης μυοσκελετικών προβλημάτων τα οποία θα αναπτυχθούν και πιθανώς να παραμείνουν και στην ενήλικη ζωή.

Σύμφωνα με μελέτες η ρίζα του προβλήματος είναι η κακή καθιστική στάση του σώματος. Δηλαδή, κατά τη διάρκεια του διαβάσματος τα παιδιά δεν κάθονται σωστά στην καρέκλα και το γραφείο τους. Με συνέπειες να καταπονούν τους μύες και να πονάνε.

Η λάθος στάση σώματος είναι το πιο συχνό πρόβλημα υγείας σε παιδιά και εφήβους. Για αυτό κρίνεται απαραίτητη η ενημέρωση γονέων και μαθητών ώστε να προσέχουν την σπονδυλική τους στήλη, όταν διαβάζουν και κάθονται.

Τι εννοούμε σωστή καθιστική στάση όμως;

Η εικόνα μας δείχνει τη σωστή και λάθος καθιστή θέση κατά τη διάρκεια διαβάσματος.

Η σωστή στάση είναι:

Με την πλάτη σε ευθεία. Σα να φαντάζονται πως κάποιος τα τραβά με ένα σχοινάκι από την κορυφή του κεφαλιού. Τα πόδια να ακουμπούν στο δάπεδο και να μην κρέμονται. Τα γόνατα να βρίσκονται στο ίδιο ύψος με τους γοφούς. Αν δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό, πρέπει να χρησιμοποιήσουν υποπόδια ή να αλλάξουν το ύψος της καρέκλας τους. Πρέπει να κάθονται πίσω στην καρέκλα και όχι στην άκρη. Οι ώμοι πρέπει να στέκονται χαλαροί , ούτε ψηλά, ούτε τραβηγμένοι πίσω.

Η εικόνα μας δείχνει τη σωστή και λάθος καθιστή θέση για χρήση υπολογιστή ή τάμπλετ.

Όταν κάθονται μπροστά στον υπολογιστή:

Το πάνω μέρος της οθόνης θα πρέπει να βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο ή λίγο χαμηλότερα από το επίπεδο των ματιών. Οι βραχίονες της καρέκλας σε τέτοιο σημείο, ώστε να ακουμπούν οι αγκώνες. Θα πρέπει να σχηματίζετε γωνία 90 μοιρών μεταξύ πήχη και βραχίονα.

Ένα μικρό διάλειμμα πάντα κάνει καλό. Για αυτό, ανά τακτά χρονικά διαστήματα πρέπει να σηκώνονται από την θέση τους, να τεντώνονται ή να κάνουν μια βόλτα για να ξεπιαστούν.

Τα παιδιά αναγκάζονται να τροποποιήσουν τη στάση τους για να καθίσουν σωστά. Θα πρέπει όμως να συμβαίνει και το ανάποδο. Δηλαδή, να γίνεται προσαρμογή του ύψους του τραπεζιού και της καρέκλας, ώστε να εξυπηρετείται το παιδί. Άρα χρειάζονται καρέκλες και τραπέζια που τροποποιούνται στο ύψος με ειδικές προσαρμογές για κομπιούτερ.

Ποια είναι τα οφέλη της σωστής καθιστής στάσης για τα παιδιά ;

  • Διευκολύνει τη βελτίωση της αναπνοής
  • Η καλή στάση ενισχύει και υποστηρίζει τη φυσιολογική κατασκευή του σώματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, καλύτερη αναπνοή και αύξηση της απορρόφησης του οξυγόνου
  • Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος
  • Με το έπιπλο στο σωστό ύψος τα πόδια ακουμπούν στο πάτωμα με άνεση και δεν κρέμονται. Αυτό οδηγεί σε καλύτερη κυκλοφορία του αίματος στο σώμα.
  • Βελτιώνει τη συγκέντρωση
  • Μειώνει τις επιπλοκές στην υγεία. Η κακή στάση μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα διάφορες επιπλοκές συν τω χρόνο , όπως πόνοι στην πλάτη, στον αυχένα, πτωχή κυκλοφορία αίματος και άλλα. Η καλή θέση καθίσματος μπορεί να βοηθήσει να παραμείνουν οι κίνδυνοι αυτοί σε μικρό ποσοστό.

Διαβάστε επίσης : Back to school με νέα σχολική τσάντα! Πως να επιλέξεις τη σωστή!